UPOZNAJTE ELIZABET ČANG: Ona pomaže srpskim studentima da se školuju na Harvardu (VIDEO)

Izvršna direktorka Međunarodnog akademskog centra otkriva za Telegraf kako srpski studenti "s plićim džepom" mogu da upišu prestižne američke škole i ko su najuspešniji Srbi koji su se školovali u SAD

  • 1

Međunarodni akademski centar koji obezbeđuje najopsežnije i najvalidnije informacije o američkom višem obrazovanju za studente i mlade profesionalce u struci održaće 17. novembra prezentaciju “Otkrijte Harvard”, kao i osam besplatnih savetovanja za potencijalne studente osnovnih i postdiplomskih studija u SAD.

Cilj je ohrabrivanje ovdašnjih studenata da nastave školovanje u nekoj od prestižnih američkih škola, no ovo nije prvi put da MAC pomaže srpskim studentima.

Kao deo mreže više od 400 obrazovnih američkih centara u 170 zemalja sveta, podržane od Stejt Departmenta MAC se ponosi podatkom da je pomogao stotinama srpskih studenata, pre svega, kroz proces prijema na studije.

- Uz pomoć Ambasade SAD u Beogradu i USAID proširili smo mogućnosti akademskog, profesionalnog i korporativnog testiranja u Srbiji, tako da potencijalni studenti i zaposleni mogu da polažu testove za razne licence u Srbiji - počinje priču za Telegraf izvršna direktorka Međunarodnog akademskog centra Elizabet Čang, dodajući koje su prednosti srpskih, u odnosu na studente iz drugih delova sveta.

- Studenti odavde često uspevaju da uđu na američke koledže i univerzitete na bazi akademskog uspeha i još češće na osnovu sportskog uspeha. Američke škole traže raznolikost studenata, tako da se kandidati za studije odavde ističu u gomili kada se pojave u konkurenciji zemalja sa velikim stanovništvom - priča Čangova.

Navodeći neke opšte korake koji su neophodni pri prijavi za neku od američkih škola (poput popunjavanja prijava, polaganja testova engleskog jezika, preporuka nastavnika i slanja ocena), Elizabet ističe da je Harvard škola sa zahtevnim procesom odabira.

Naime, pored najboljih ocena iz prethodnog školovanja i sa testova engleskog jezika, kandidat mora da pokaže širok spektar vannastavnih aktivnosti i angažovanosti, kao i zavidnu kreativnost i zainteresovanost za buduće aktivnosti.

Takvim karakteristikama izdvojili su se svi uspešni studenti, među kojima kao najuspešnijeg sa ovih prostora Čangova izdvaja ministra finansija Lazara Krstića.

- Njegov uspeh van zemlje u akademskom i profesionalnom smislu, kao i povratak u zemlju, zaintrigirali su maštu dosta mladih ljudi - objašnjava direktorka MAC-a, ističući da "uspeha ima na svim stranama u ovoj priči", što najbolje dokazuje podatak da je prošle godine više od 50 studenata iz Amerike boravilo u Srbiji, kao i da su domaći studenti i profesori njihovo iskustvo učinili nezaboravnim.

Na koji način i oni studenti "sa plićim džepom" mogu da upišu Harvard, Elizabet kaže:

- Harvard je jedna od 224 institucija osnovnog akademskog obrazovanja u SAD koja ima mogućnost obezbeđivanja punog finansiranja za međunarodne studente, što znači da se na taj način plaćaju i troškovi studija i života - ponosno ističe Čangova, dodajući da osim institucija koje nude finansiranje na bazi akademskog uspeha, zasluga ili potreba, dodatnih 845 nudi ostale vidove finansiranja međunarodnih studenata.

Još veći broj, saznajemo, nudi finansiranje na osnovu sportskog talenta. Ovo najbolje pokazuje podatak ankete Međunarodnog akademskog centra prema kojoj je od 41 studenta u SAD, 17 imalo obavezu da plati manje od hiljadu dolara ukupno za kompletnu godinu školovanja, dok je dodatnih šest plaćalo manje od 10.000 dolara godišnje.

Svim studentima kojima je pored osnovnih informacija neophodna i podrška Centar nudi besplatna grupna savetovanja i informisanje za studente u kancelariji u Beogradu i širom Srbije putem online webinara­ savetovanja.

- Ovi webinari i savetovanja kompleksnu temu studiranja u SAD razlažu na šest osnovnih koraka kojima se pomaže studentima i roditeljima tokom procesa - ističe Čangova, naglašavajući da, osim podrške studentima na webinarima, Centar savetuje studente i da posete najbližu biblioteku Američkog kutka gde mogu da nađu literaturu i druge besplatne informacije o američkom višem obrazovanju.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    15. novembar 2013 | 19:27

    Ova zena Je dolazila u Uzicku gimnaziju da drzi predavanje za studiranje u USA. VEROVATNo cu proci mnogo mi je pomogla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA