UNOSAN BIZNIS: Bosanske vehabije odlično plaćene za regrutaciju džihadista

Vehabijskim zajednicama u BiH, Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici i Ošvama stižu novčane donacije iz Beča kao podrška slanju džihadista na ratišta u Siriji i Avganistanu. Najvažniji donatori vehabija u BiH poreklom su sa Kosova i Sandžaka, a žive i rade u Luksemburgu

  • 6

U izolovanim vehabijskim zajednicama u BiH, Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici i Ošvama, poslednjih meseci pojačano je finansiranje iz inostranstva i ubrzana mobilizacija boraca za svetska ratišta, objavio je Glas Srpske.

Tim zajednicama stižu novčane donacije iz Beča kao podrška slanju džihadista na ratišta, a uglavnom je, kako se navodi, reč o finansijskim injekcijama  turske Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć.

- Pojačan dotok novca u vehabijske zajednice u poslednje vreme ima samo jedan cilj - što veće vrbovanje boraca, odnosno džihadista iz slojeva socijalnih slučajeva i njihovo slanje na ratišta u Siriju i Avganistan - rekao je za list izvor blizak bezbednosnim agencijama.

On dodaje da su u BiH više puta dolazile delegacije s novcem iz Beča i da je iz Nemačke je stizao novac za kupovinu devastiranih kuća i zemljišta u Gornjoj Dubnici i Ošvama.

Izvor lista navodi i da su najvažniji donatori vehabija u BiH poreklom sa Kosova i Sandžaka, a žive i rade u Luksemburgu.

Inače, vlasti u BiH sa više nivoa založile su se za donošenje posebnog zakona na osnovu kojeg bi "džihad-ratnici", danas rasuti po kriznim tačkama širom sveta, bili sankcionisani posle povratka u BiH.

Nedavno je ministar bezbednosti te zemlje Fahrudin Radončić Parlamentarnoj skupštini predočio obaveštajne procene da čak 340 državljana BiH, mahom sledbenika radikalno islamskog vehabijskog pokreta, ratuje u Siriji, Avganistanu i na drugim žarištima.

Ukoliko bi takva inicijativa dobila političku podršku, BiH bi postala jedna od retkih zemalja, ako ne i jedina na svetu, koja bi formalno-pravno uredila ovaj problem, iako je, prema mišljenju analitičara, toj pojavi praktično nemoguće stati na kraj, navodi list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    18. novembar 2013 | 11:48

    Ma svi su oni iskonski vernici za pare.

  • Feki

    18. novembar 2013 | 16:28

    Zavisi sa kog aspekta se gledaju stvari.Necije delo se smatra kriminalom i terorizmom dok se necija dela prikazuju kao patriotizam i plemenitost. Srbi deo Albanaca smatrali su ili jos smatraju teroristima dok ovi Srbe okupatorima,Amerikanci deo Arapskog sveta dozivljavaju kao teroriste dok ovi njih kao okupatore,sta misle Bosanci o Srbima i suprotno, sta se desava momentalno u Vukovaru i kako ljudi dozivljavaju jedni druge ? Ne treba gaziti tudja prava i slobode,osvajati tudju zemlju i uznemiravati,ubijati i omalovazavati narode koji zive na SVOM KATASTRU.

  • bOomERaNG

    18. novembar 2013 | 12:06

    Bice tebi iskonski vjernici ako te nadju ;) prpa HA ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA