Hapšenje zbog krađe državne pšenice od 5,5 miliona evra

Petoro osumnjičenih iz Sombora i Novog Sada terete se za malverzacije prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve

  • 3

Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su pet osoba u Somboru i Novom Sadu zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve oštetili državu.

Kako Tanjug saznaje, oni se terete da su oštetili budžet Republičke direkcije za robne rezerve za 5,5 miliona evra.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je policija privela načelnika odeljenja u Centru za prehrambene proizvode Republičke direkcije za robne rezerve u Novom Sada Mihaila Uvačeka, šefa odseka u odeljenju centra Republičke direkcije za robne rezerve u Novom Sadu Jelenu Drobnjak, sudskog veštaka Stašu Savkovića, kao i zaposlene u preduzeću "Jugoinspekt" iz Novog Sada Sinišu Kozlinu i Angelinu Strilić.

- Protiv njih, kao i protiv dva lica koja nisu pronađena na poznatim adresama stanovanja, policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su u periodu od 2005. do 2012. godine omogućili prisvajanje merkantilne pšenice u količini od 11.000 tona i kukuruza od 10.500 tona uskladištenih u dva privatna preduzeća u Somboru - naglasio je Radisavljević.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku su saslušanja osumnjičenih za nezakonito raspolaganje robom Direkcije za robne rezerve. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva nakon saslušanja biće doneta odluka o daljem toku krivičnog postupka.

- Tužilaštvo je naložilo da se nastavi sa prikupljanjem potrebnih podataka u vezi sa skladištenjem pšenice i kukuruza i kod drugih preduzeća kao i drugih roba obzirom da prema do sada prikupljenim informacijama postoji sumnja da se na sličan način manipulisalo svim robama u vlasništvu Direkcije za robne rezerve - navodi se u saopštenju.

 

Ljajić: Država neće tolerisati pljačku svoje imovine

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je današnje hapšenje poruka da se krađa ne isplati nikome, a posebno ne onima koji su izdavali u zakup skladišni prostor i za to uzimali značajana finansijska sredstava i trgovali robom koju su dobijali od robnih rezervi.

Ministar je najavio da će tokom naredne sednice u parlamentu biti i predlog zakona o robnim rezervama istakavši da je jedan od razloga za njegovo donošenje pojačana kontrola i nadzor nad robnim rezervama.

Dosadašnjim zakonom uopšte nije bila predviđena odredba o kontroli i nadzoru nad Direkcijom za robne rezerve, a sada će nadzor nad Direkcijom sprovoditi četiri ministarstva - energetike, finansija, poljoprivrede i trgovine, dodao je Ljajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strasno

    22. novembar 2013 | 09:52

    Postoji li u ovoj drzavi neki posao,a da nije pracen nekom kradjom

  • Niko bitan ™

    22. novembar 2013 | 09:27

    Da li u ovoj zemlji ima bilo sta da je tacno uradjeno i posteno? Toliko se krade da to vise nije normalno! Da li postoji bilo ko cestit i posten a da je na nekom polozaju!?

  • Bojan

    22. novembar 2013 | 11:19

    Śta hapšenje? Javno pogubljenje! Pa bi sami vraćali novac posle par osuđenih..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA