Onlajn fiskalne kase od sledeće godine

Za novi sistem fiskalizacije, kao fiskalna kasa biće dovoljan računar, na kojem će biti instaliran program za rad sa računima, štampač i pristup internetu

  • 22

Uvođenje "onlajn" fiskalnih kasa, od kojih se očekuje da omoguće bolju kontrolu izdavanja računa i povećaju poreske prihode budžeta, trebalo bi da počne naredne godine, najavili su predstavnici Poreske uprave.

- Početak primene novog sistema kontrole zavisiće od toga kada će se doneti novi zakon kojim se uređuje to pitanje. Sada je sve u fazi pisanja-izrade. Posle usvajanja zakona, potrebno je ostaviti privredi nekoliko meseci da se pripremi - rekao je pomoćnik direktora Poreske uprave za informacione tehnologije Saša Dulić.

Dulić je objasnio da novi sistem fiskalizacije podrazumeva da se ubuduće fiskalne kase neće kupovati kod unapred sertifikovanih proizvođača, već da se "tehnička specifikacija za fiskalne kase potpuno otvara, i svako ko se oseća sposobnim - firma ili pojedinac - moći će da napravi manje ili više složenu fiskalnu kasu".

- Za novi sistem fiskalizacije, kao fiskalna kasa biće dovoljan najobičniji računar, sa najobičnijim štampačem i bilo kakvim pristupom internetu. To je sve - rekao je on.

Kako je Dulić objasnio, na tom računaru treba da bude instaliran program koji podržava rad sa računima.

- Taj program će proizvesti svi oni koji budu sposobni za to, jer će Poreska uprava dati tehničku specifikaciju kako taj program treba da izgleda. U zemljama u okruženju, pokazalo se da su vrlo brzo na internetu se pojavile besplatne verzije takvog jednog programa - naglasio je on.

Dulić napominje da uvođenje "onlajn" fiskalnih kasa ne bi trebalo posmatrati samo kao dodatni trošak za vlasnike radnji, već će neki imati u startu i korist.

- Ako ste imali više kasa u svom prodajnom objektu, vi ste morali do sada da imate na svakoj kasi GPRS uređaj i da za troškove komunikacije plaćate četiri evra mesečno. U budućnosti će biti dovoljan samo jedan pristup internetu. Dakle, jedan veliki lanac hipermaketa koji može da ima 1.000 kasa širom Srbije, puta četiri evra za svaku kasu, 4.000 evra je plaćao samo pristup internetu. On će sad umesto 4.000 evra mesečno, jednim običnim ADSL-om rešiti taj problem – objašnjava on.

Dulić dodaje da će, sem toga, ušteda biti i u tome što više neće biti potrebno čuvati drugu kopiju fiskalnog računa jer kopija računa je ustvari u Poreskoj upravi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    23. novembar 2013 | 11:49

    Da,lepa usteda za super markete.A sta je sa nama koji smo i po jednu kasu jedva kupili?

  • pavijan

    23. novembar 2013 | 11:42

    Strašno, a šta je sa malim trgovinama, još jedno zavrtanje ušiju, kako bi se otvorio prostor za velike lance... Lopovluk

  • Vlada

    23. novembar 2013 | 11:51

    Znaci trsosak za kupovinu racunara, trosak za internet...ja nemam 1000 kasa, nego jednu...vazno je da vi gledate velike lance a nas male ko jbe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA