9

SREĆNA SLAVA: Danas je Sveti Stefan Dečanski - Mratindan!

Sveti mučenik i srpski kralj Stefan Uroš III Nemanjić poznat kao Stefan Dečanski, jedna je od najtragičnijih figura srpske istorije. Naime, po naređenju oca kralja Milutina bio je oslepljen, a lakomisleni sin potonji car Dušan naredio je da ga zadave

Manastir Visoki Dečani
Foto: Dragan Miljković

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan.

Sveti mučenik i srpski kralj Stefan Uroš III Nemanjić, poznat kao Stefan Dečanski, jedna je od najtragičnijih figura srpske istorije. Naime, po naređenju oca kralja Milutina bio je oslepljen, a lakomisleni sin, potonji car Dušan naredio je da ga zadave.

Pri oslepljenju, Stefanu Dečanskom javio se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu da će mu vratiti vid.

Printskrin: Youtube / NLOsrbija

Printskrin: Youtube / NLOsrbija

Pet godina proveo je ovaj mučenik u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja (Pantokratora). Divljenje ne samo monaha, već celog Carigrada izazivao je svojim vrlinama, pre svega mudrošću i trpeljivošću, ali i podvigom i blagougodnošću.

Pošto mu je nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno vratio vid, on je iz zahvalnosti počeo gradnju hrama Visoki Dečani, koji važi za jedan od najlepših bisera vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Sveti Stefan Dečanski upokojio se 1336. godine, a zajedno sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom danas čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Kralj Stefan Uroš III Dečanski, Manastir Dečani, Slava
Popularni komentari
 • s
  sneza ilic

  Sad jos vise volim svoju slavu!

 • T
  Tutor

  Blagoverni kralju Stefane moli Boga za nas.

 • V
  Vlada

  Hvala.

foto dana

video dana