Francuzi hoće jeftinije da jašu!

U Parizu su danas protestvovali ljubitelji jahanja, a mnogi su doveli ponije i konje, kako bi pokazali da će zbog povećanja poreza časovi jahanja biti preskupi

  • 1

Nekoliko hiljada ljubitelja jahanja, od kojih su mnogi doveli svoje ljubimce ponije i konje, potestovali su danas u Parizu zbog povećanja poreza zbog kog će, kako tvrde, časovi jahanja postati preskupi, a mnoge škole biti primorane da obustave rad.

Francuska u januaru 2014. godine planira da skoro utrostruči porez na dodatu vrednost za škole jahanja - sa sedam na 20 odsto, kako bi ga uskladila sa propisima Evropske unije.

Međutim, ljubitelji jahanja negoduju, ističući da će se na taj način ugroziti važan segment ruralne kulture, koji se već bori da privuče dovoljno klijenata usred osiromašene privrede.

Francuska Jahačka federacija procenjuje da bi to povećanje moglo da dovede do gubitka 6.000 radnih mesta.

Hiljade ljudi prošetalo je ulicama Pariza, zajedno sa stotinama ponija i nekoliko konja, noseći transparente sa kritikama predsednika Fransoa Olanda, zbog čijih su predloga da se poveća nekoliko vrsta poreza već organizovani slični protesti, javio je AP.

Gornji dom francuskog parlamenta prošle sedmice je podržao ljubitelje jahanja, izglasavši da za škole jahanja porez ostane nepromenjen.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA