Prodavci očekuju 20% manju prodaju kompjutera

- Povećanje PDV-a uvek, s jedne strane, popunjava budžet, ali s druge strane opterećuje IT sektor, a možda u manjoj meri i usporava njegov napredak - kaže pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević

  • 1

Od prvog januara, PDV na računarsku opremu povećava se sa osam na 20 odsto, to je jedna od mera koje treba da doprinesu smanjenju budžetskog deficita i finansijskoj stabilnosti zemlje. Međutim, pitanje je i da li će i na koji način to pogoditi IT sektor, koji je država proglasila strateškim.

Broj ljudi koji koriste računare u Srbiji raste, ali oko 41 odsto stanovništva kompjuter nikada nije koristilo. Povećanje PDV-a, osim kupaca, osetiće i prodavci.

- Doći će do poskupljenja od nekih 12 posto, kada se poveća PDV. Realno je očekivati da će prodaja pasti za 10 do 20 odsto, jer računari koji sada koštaju 54.000 koštaće 60.000 - objašnjava prodavac računarske opreme Slobodan Šijan.

Vlada je razvoj IT sektora označila kao jedan od prioriteta i prečicu za ekonomski oporavak.

Procenjuje se da je vrednost tog tržišta prošle godine dostigla 400 miliona evra i da i dalje raste. Srbija, međutim, ulaže svega 60 evra po glavi stanovnika, što je na nivou Bugarske i Rumunije.

IT analitičar Milovan Matijević kaže da određeni segmenti rastu, poput pametnih telefona i tableta, ali ukupno tržište stagnira.

- Ove godine će biti blago negativno, bez obzira na ovu meru. Ova mera možda podstakne da se do kraja godine određene kupovine obave unapred, da to tržište bude izgledalo vitalnije, ali će za posledicu imati pad u prvoj polovini godine - kaže Matijević, i ističe da to znači gašenje nekoliko desetina IT trgovina.

Država, međutim, ima svoju računicu - od PDV-a očekuju 2,5 puta više novca u budžetu. Sledeće godine, kako kažu u Ministarstvu finansija, trebalo bi da se prikupi oko milijardu dinara.

Pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević ocenjuje da je to bolna mera koja se morala doneti.

- Povećanje PDV-a uvek, s jedne strane, popunjava budžet, ali s druge strane opterećuje IT sektor, a možda u manjoj meri i usporava njegov napredak - navodi Vasiljević.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran2

    3. decembar 2013 | 10:00

    moja procena je da ce pasti prodaja cizickim licima za 80%. povecace se prodaja firmama za oko 25-30%. i javnom sektoru i drzavnoj upravi za oko 300%...pljacka naroda se nastavlja punom parom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA