Dinar stagnira, ali će do Nove godine slabiti!

- Ovakav kurs odgovara privrednicima jer mogu da planiraju svoje aktivnosti. Odgovara i građanima i onom delu privrede koji je prezadužen. Ipak, ne odgovara izvoznicima - poručuju ekonomski analitičari

  • 2

Dinar je stagnirao 13 dana zaredom, nakon čega je danas oslabio 0,3 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 114,40 dinara za jedan evro.

Ekonomisti smatraju da je stagnacija domaće valute bila očekivana i procenjuju da će dinar do kraja godine verovatno izgubiti još malo na vrednosti.

Ekonomista Nikola Fabris kaže da ako se pogledaju podaci u poslednjih četiri do pet godina dinar je stagnirao, jačao i slabio.

- Za 2013. možemo konstatovati da su se smanjile razlike u stopama inflacije u Srbiji i EU, kao i nivo deficita platnog bilansa. To ne znači da i dalje nisu prisutne neravnoteže, kao što su budžetski deficit i nekonkurentnost privrede. Špekulanti su, takođe, mnogo manje aktivni, što je jedan od razloga manjih fluktuacija na deviznom tržištu - kaže Fabris za Telegraf.

On ističe da nije realno očekivati tokom čitave naredne godine stabilnost deviznog kursa.

- Treba se pripremiti na određena, ali ne dramatična, slabljenja vrednosti kursa dinara - kaže Fabris.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je dobro što je dinar stagnirao u uslovima kada je većina drugih pokazatelja dosta loša.

- U takvim uslovima, dobro je što je dinar jedno vreme "čvrsto stajao", što je posledica da na ni na strani ponude, a ni na strani tražnje nema većih zahteva. Stabilizaciji je verovatno doprinela i činjenica da je Srbija nedavno emitovala državne obveznice u vrednosti od milijardu dolara. To je u značajnoj meri povećalo količinu deviza na srpskom deviznom tržištu - kaže Savić za Telegraf.rs.

Ovakav kurs odgovara privrednicima jer mogu da planiraju svoje aktivnosti.

- Odgovara i građanima i onom delu privrede koji je prezadužen jer neko vreme mogu da predahnu pošto im neće rasti mesečna rata. Ne odgovara izvoznicima zato što je kurs dinara precenjen u odnosu na evro. Destimulativno deluje na povećanje proizvodnje i izvoza - dodaje Savić.

On kaže da imajući u vidu da izrazito brzo raste javni dug i da je visok fiskalni deficit, u srednjem roku može se očekivati da će dinar slabiti.

- Jer, nikakve mere štednje neće moći da reše ova dva problema ako izostane rast proizvodnje, zaposlenosti, a naročito izvoza. Ne isključujem kolebanje kursa nadole i nagore u kratkom roku, ali to je posledica pre svega ponude i tražnje i politike Narodne banke Srbije - smatra Savić.

Ekonomista Milan Kovačević tvrdi da je do stagnacije dinara od 13 dana došlo jer se NBS sve više zadužuje, pa je zbog toga domaća valuta trenutno "neprirodno stabilna".

Domaća valuta je ove godine bila najjača 30. aprila, kada je jedan evro koštao 110,54 dinara, a najslabija 11. septembra, kada je evro bio 115,25 dinara.

Na Međubankarskom deviznom tržištu NBS je kupila ukupno 435 miliona evra, a prodala 425 miliona evra da bi ublažila dnevne promene kursa.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Feki

    4. decembar 2013 | 10:58

    Evro je spas za gradjane,dinar daje mesto za manipulaciju.

  • Saraj

    4. decembar 2013 | 12:06

    Dinar i nema vrednost u inostranstvu tako da se stampa samo za Srbiju. Obavezno kada dijaspora dolazi, kao sada za Novu gidinu i Bozic dinar je ha ha stabilan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA