Dvor kneza Miloša Obrenovića propada u buđi! (FOTO)

Slike kneza Miloša, ustanika u Takovu 1815, kao i ostala dokumenta s početka stvaranja srpske državnosti okačena po zidovima, puna su buđi i skoro neprepoznatljiva

  • 8

Iako je proglašen za spomenik od posebnog značaja, Konak kneza Miloša Obrenovića u Gornjoj Crnući kod manastira Vraćevšnica, u kome je od 1815. do 1818. godine bila prestonica Srbije, skoro potpuno je ruiniran.

Na poziv meštana i grupe istoričara iz Gornjeg Milanovca dopisnik agencije Beta Živko Perišić je posetio to zdanje koje je spolja ruinirano, a unutra puno vlage, jer krov na desetak mesta prokišnjava.

Slike kneza Miloša, ustanika u Takovu 1815. godine i ostala dokumenta sa početka stvaranja srpske državnosti okačena po zidovima puna su buđi i skoro neprepoznatljiva.

Povremeni posetioci sa nevericom pitaju da li je moguće da objekat gde je 1818. godine donet prvi budžet Srbije i odakle je knez Miloš vladao, u takvom stanju dočekuje 200. godišnjicu od početka Drugog srpskog ustanka koja se obeležava za 15 meseci.

- Radnici Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca sklonili su silnu građu da ne bi propadala, a kada pada kiša to lije na sve strane i sramota me je kada neko dođe da ovo vidi - rekao je kustos Dobrivoje Marinković.

Kako je izjavio direktor Muzeja Miloš Nikolić, objekat je u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture i u planu je da se izvrši njegova sanacija.

Posle Drugog srpskog ustanka knez Miloš je tu primao srpske prvake, upravljao državom i živeo sa porodicom, pa je na tom mestu i Miloševa supruga, kneginja Ljubica, ubila njegovu ljubavnicu Petriju. Iz Gornje Crnuće prestonica Srbije je premeštena u Kragujevac.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Thrylos

    5. decembar 2013 | 17:19

    Kakva drzava takvi i spomenici

  • Ševarice

    5. decembar 2013 | 16:53

    Miloše, možeš se podsmevati, ali je to bio izuzetan uspeh s obzirom na okolnosti. Sramota je stanje u kom se nalazi ovo zdanje, a pri tom održavanje i nije toliko zahtevno.

  • e al Karadjordjevicevi

    5. decembar 2013 | 16:51

    ... dvorovi ne propadaju u budji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA