DA LI BISTE IH PONOVO ČITALI? Nedeljnici koji više ne postoje, od Tempa do Sabora!

Telegraf.rs vas podseća na neke od najvažnijih i najpopularnijih nedeljnih listova koji su izlazili nekada, a koji više ne postoje. Iako je lista nedeljnika mnogo duža od ovog broja koji predstavljamo, potrudili smo se da svaka čitalačka struktura bude zastupljena

  • 46

Iako je prošlo dosta godina od kako je većina kultnih nedeljnih štampanih izdanja u našoj zemlji ugašena, oni i dalje postoje, barem virtuelno. "Zona sumraka", "Ćao", "Nada", "Sabor"... su listovi koji su obeležili jedno vreme i period koga se mnogi sećaju. Uz pomoć interneta, mnogi od njih su "vaskrsli", pa tako ljubitelji osnivaju "Fejsbuk" stranice ovih listova, a preko sajtova za razmenu i kupovinu primerci ovih časopisa se razmenjuju ili prodaju.

Cena pojedinačnih primeraka ovih listova se kreću od nekoliko stotina, do nekoliko hiljada dinara za značajnije brojeve. Po broju pregleda ponuda, očigledno je da časopisi i dalje izazivaju dosta pažnje i da za njih postoji interesovanje kupaca.

Telegraf.rs vas podseća na neke od najvažnijih i najpopularnijih nedeljnih listova koji su izlazili nekada, a koji više ne postoje. Iako je lista nedeljnika mnogo duža od ovog broja koji predstavljamo, potrudili smo se da svaka čitalačka struktura bude zastupljena.

Tempo - najpoznatiji sportski list u našoj zemlji koji je decenijama izlazio pod okriljem kompanije "Politika". Vatreni ljubitelji sporta su sredom ujutru obavezno svraćali do trafika sa štampom, kako bi pazarili svoj omiljeni list i dobili potrebnu dozu sportskih informacija. Ugašen je 2004. godine.

Pan Erotika - Jedan od najpopularnijih muških tinejdžerskih časopisa krajem prošlog veka. Obavezno štivo uz koje su se edukovali mnogi mladići. Ubedljivo najskrivaniji časopis u kućama širom Srbije, a isto tako najpokazivaniji u školama širom zemlje. Uz njega bi mnogi postojali bolji ljubavnici i prestižni muškarci. Jedini časopis kome je najveća vrednost bio format, pa je lako mogao da se drži i čita i jednom rukom.

Sabor - Nedeljni list koji se bavio narodnom muzikom u vreme kada ona nije prelazila okvire Ibarske magistrale i tamošnjih kafana. Imala je autentičnu reklamu na prvom programu državne televizije, jer su se za vreme njenog trajanja pojavljivali krajnje zanimljivi interpretatori sa živahnim nadimcima na naslovnoj strani na televizijskim ekranima. Nakon početka krize i poplave novokomponovanih medija ostao je u senci novopridošlih "treš" izdanja i polako se ugasio.

Duga - Jedan od najboljih nedeljnika u bivšoj Jugoslaviji. Za njega su pisali mnogi poznati novinari, koji su i posle gašenja ovog nedeljnika ostavili značajan trag u ovdašnjem novinarstvu. Jedna od najvećih zagonetki srpske policije, ubistvo novinarke Dade Vujasinović, po svemu sudeći, upravo je povezana za neke od tekstova koji su izašli u njemu.

Huper - Najpoznatiji nedeljni zabavni enigmatski časopis koji su kupovali pripadnici svih starosnih struktura. Omiljen na putovanjima, jer je odlično služio za ubijanje vremena. Ugašen je 2008. godine.

Nada -  Jedan od najpoznatijih ženskih časopisa na ovim prostorima. Bavio se najzanimljivijim temama iz javnog života, od zdravlja do estrade. Žene iz nekadašnjeg srednjeg sloja kupovale su ovaj list iz nedelje u nedelju. Kao i mnogi drugi, ugašen na početku finsnijske krize u zemlji.

 ITD - Časopis za tinejdžere i tinejdžere u kojem ste mogli saznati šta je najvažnije na svetskoj muzičkoj sceni. U vreme kada nije bilo licenciranih stranih izdanja, Nemci su imali "Bravo", a Jugosloveni "ITD". Pored tekstova, veoma važan deo ovog lista su bili posteri grupa i popularnih pevača, kojima bi se tapacirale dnevne sobe širom nekadašnje zemlje.

Ćao - Najpopularniji časopis za  urbano orjentisane omladince devedesetih godina. Reklamni slogan je bio "Uvek je Ćao najbolje dao". Kao i "ITD" uz kupovinu ovog lista se dobijao poster najaktuelnijih pop rok zvezda. Iz ovog lista je izrastao i "Ćao Tifo", prvi navijački magazin u našoj zemlji.

Zona sumraka - List koji su kupovali oni koji veruju u natprirodne sile, vanzemaljce, vile i veštice.  Ovo je bio jedini list u kome ste mogli da pročitate ispovest čudovišta iz Loh Nesa, ekskluzivni intervju sa vanzemaljcem koji se već treći put vraća ovde, jer mu se naša planeta veoma dopada, ili da saznate tajne veštičarenja.

TV revija - U doba bez kablovske televizije i satelitskih antena, ovaj časopis je bio pravo mesto gde se mogli da se informišete o omiljenim emisijama tokom nedelje. Iako ponuda nije bila bogata kao što je sada, TV revija je imala veliku popularnost, jer je otkrivala sve ono šte ste hteli da znate o omiljenim tv junacima u privatnom životu.

Pozivamo vas da u komentarima ispod teksta navedete kojih se vi nedeljnih listova sećate, a koji više ne postoje. U narednim danima biće objavljen još jedan deo podsećanja na neke od njih koji nisu obuhvaćeni u ovom! 

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miladin

    15. decembar 2013 | 16:49

    E tempo to je bio list.redovno sam ga kupovao,a ni ostala izdanja politike tipa zabavnici su bili odlicni.bese nekada.

  • Celone

    15. decembar 2013 | 16:52

    Tempo najjaci sportski list ikada...

  • Sladja

    15. decembar 2013 | 17:08

    Tempoooo!!!Kupovala svaki broj!! I Huper je super -bio ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA