NASTAVLJA SE: Skinuto još dvojezičnih tabli u Hrvatskoj

Dvojezična tabla na zgradi škole "Nikola Tesla" u Mirkovcima, u kojoj se uči i srpski i hrvatski jezik, postavljena je još 2006. godine i do sinoć je niko nije dirao

  • 17

Nepoznati počinitelj skinuo je i odneo dvojezičnu tablu s ćiriličnim natpisom sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, HŽ, u Vukovaru, a u vinkovačkom naselju Mirkovci razbijena je dvojezična tabla na zgradi Osnovne škole "Nikola Tesla", s nazivom te ustanove.

Traga se za počiniocima ovih krivičnih dela, saopštila je vukovarsko-sremska policija, a prenela Hina. Dvojezične table nalaze se na zgradama desetak državnih institucija u Vukovaru, a od 1. septembra, kada je započelo njihovo postavljanje, skinuto ih je ili razbijeno dvadesetak.

Tabla koja je sinoć skinuta s vukovarskog HŽ već je treća koja se skida sa te ustanove. Prema rečima direktora škole "Nikola Tesla" u Mirkovcima Ante Vidovića, dvojezična tabla na školskoj zgradi, u kojoj se obrazovanje sprovodi na hrvatskom i na srpskom jeziku, postavljena je još 2006. godine i do sinoć je niko nije dirao.

Skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli započeto je tokom protesta koje je organizovao Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, protivnik ćirilice. Taj štab je tražio i referendum kojim bi, praktično, upotreba ćirilice u Hrvatskoj bila zabranjena, a ustavne promene koje treba da spreče takvu vrstu referenduma odložene su do januara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marrina

    20. decembar 2013 | 13:24

    Sve cisti hrvati na portalu a nose SRPSKA imena...c c c

  • steva

    20. decembar 2013 | 12:29

    Nemam reci za tu Evropsku drzavu!!!

  • RH

    20. decembar 2013 | 12:34

    Uskoro će referendum pa je stvar rješena i neće biti ni ćirilice niti problema a vi nemojte brinuti za ćirilicom u RH već u Srbiji gdje polako nestaje a bilo bi najbolje da i vi odete na referendum da latinicu proglasite službenim pismom pa se rješite ove zaostale ćirilice kome je potrebna u EU-i!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA