KO JE OVAJ ČOVEK: Marko Ivković, čovek koji je rušio Slobu, persona non grata u Ukrajini!

Agencija Interfaks je za Ivkovića rekla da je jedan od organizatora revolucije protiv bivšeg jugoslovenskog lidera, da je sličan scenario promovisao u Ukrajini i da predstavlja pretnju po stabilnost zemlje

  • 10

Ukrajina je zabranila ulazak u zemlju bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za još 35 stranaca među kojima je i Srbin Marko Ivković, pod sumnjom da su radili sa opozicijom na destabilizovanju zemlje tokom velikih proevropskih demonstracija.

Ukrajinski dnevni list "Komersant" piše da su ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe, proglasile za persone "non grata" Sakašvilija i još 29 Gruzijaca, kao i pet državljana SAD i jednog Srbina. Agencija Interfaks je javila da je reč o srpskom državljaninu Marku Ivkoviću, "koji je u timu učestvovao u organizovanju revolucije protiv Slobodana Miloševića" koji je sličan scenario promovisao i u Ukrajini.

Kada su u pitanju nepoželjne osobe iz Gruzije, AFP navodi da je reč uglavnom o biznismenima, dok su državljani SAD aktivisti nevladinih organizacija. Prema pisanju "Komersanta", odluka da se 36 osoba proglasi za nepoželjne osobe i uskrati im se ulazak u Ukrajinu, doneta je na zahtev skupštinskog poslanika Olega Careva, koji je rekao da strahuje od "čestih poseta stranih političkih konsultanata".

- Njihove aktivnošti predstavljaju pretnju po državnu bezbednost - rekao je on u apelu vlastima i predao listu "osoba koje možda zastupaju političke interese drugih zemalja".

Agencija AFP je kontaktirala Ukrajinsku bezbednosnu službu i ministarstvo spoljnih poslova, ali tamo nisu mogli da dobiju potvrdu o statusu 36 stranih državljana.

Prošlomesečna odluka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već da se okrene Rusiji, izazvala je masovne proteste u Kijevu koji su u zemlji stvorili političku krizu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ap0calypto

    24. decembar 2013 | 19:54

    normalno. 2000 posle bombardovanja, dosli Amerikanci i nudili demokratiju kao da nas spasavaju od tiranir. CIA finansira "studentsku" organizaciju otpor, posle 5 oktobra "velike promene". ukidaju se banke,uvode se strane banke. lopovi i tajkuni se slobodno vracaju u zemlju. rade se privatizacije, giganti se bacaju na kolena, ispumpava se novac, narod radi za crkavicu. svi su nam prijatelji, kao magarcu nam drze sargarepu ispred puta za EU. ZIVELA DEMOKRATIJA I GLUP NAROD!

  • Rasa

    24. decembar 2013 | 19:13

    Bravo za vlast Ukrajine!

  • perica

    24. decembar 2013 | 19:54

    Kasno su se setili.Mi nemozemo da dodjemo sebi od plodova demokratije koju su nam doneli ovi sa zapada i njihovi "demokratski predstavnici" iz Srbije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA