OGNJANOVIĆ: Novac i Institutu i deci kojoj je najneophodniji!

- Predložili smo da se deo novca uloži u kompletno opremanje i proširenje kapaciteta Odeljenja kardiologije u Institutu za majku i dete, gde se Tijana lečila šest godina - rekao je Nebojša Ognjanović

  • 8

Nebojša Ognjanović, otac Tijane koja je umrla 15. jula u Hjustonu čekajući transplantaciju srca, izjavio je za "Politiku" da je u javnosti stvorena slika da su oni zaduženi za lečenje dece u Srbiji, a prava adresa su Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ognjanović je rekao da su sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović razgovarali o najboljim načinima za ulaganje novca koji je preostao posle Tijaninog lečenja, a radi se o 1,6 miliona evra.

- Predložili smo da se deo novca uloži u kompletno opremanje i proširenje kapaciteta Odeljenja kardiologije u Institutu za majku i dete, gde se Tijana lečila šest godina, kako bi se stvorili uslovi za postoperativni tok lečenja dece koja su transplantirana u inostranstvu - rekao je Ognjanović.

Prema njegovim rečima, tim novcem treba da se finansira i usavršavanje lekara u inostranstvu kako bi mogli da pomognu deci kojoj je presađeno srce, jer u Srbiji ne postoji postoperativna nega za takvu decu.

- Mi smo sa našim detetom prošli pravu golgotu i znamo kako to sve izgleda - dodao je Ognjanović.

Deo od 1,6 miliona evra trebalo bi da bude utrošen i na lečenje dece koja su trenutno najugroženija, a ne može im se pomoći u Srbiji.

Ognjanović je rekao da su poštovali zakonsku proceduru, čekali ostavinsku raspravu, a doživeli su vređanje, optužbe da su lopovi i da im sliku umrlog deteta stavljaju na naslovne strane.

Ognjanović je rekao i zašto nisu odgovarala na optužbe:

- Jesmo, odgovarali smo i demantovali natpise, ali ti naši odgovori se nekom nisu sviđali. Javno smo rekli šta ćemo sa novcem posle ostavinske rasprave. Mi smo obična porodica koja je imala nesreću da postane poznata zbog bolesti deteta, to nismo mi izabrali i nismo želeli da budemo u medijima. Borili smo se za dete, a poslednjih meseci nam nisu dali ni mogućnost ni vreme da ga u miru ožalimo. Nema tu nikakvih tajni ni skrivenih senzacija. Optuživali su nas što smo tek u oktobru pokrenuli ostavinsku raspravu - pa razlog je bio taj što nismo imali kompeltnu dokumentaciju neophodnu za vađenje umrlice na obrascu Republike Srbije. Tu su nam pomogli u Ministarstvu spoljnih poslova, bez njih bi sve trajalo mnogo duže. Čim smo dobili umrlicu, pokrenuli smo ostavinski postupak kako bimo dobili ostavinsko rešenje nadležnog suda u Beogradu, koje nam je pravna služba banke tražila da bi mogli uopšte da raspolažemo preostalim novcem na zakonit način - zaključio je otac Tijane Ognjanović za "Politiku".

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kristijan

    27. decembar 2013 | 12:50

    Gledao sam jedan dokumentarac o zdrastvenom osiguranju,kako je sve besplatno u Englenskoj..i jedan lord je rekao veliku istinu:NISU SVI LJUDI ISTOVREMENO BOLESNI!Tako ako se pare iz fonda zdrastva ne diraju ,para uvek ima za lecenje!

  • Srbenda

    27. decembar 2013 | 12:25

    Ognjanovići što ne uzmete taj novac, vaš je kako god to izgledalo...Ovako će samo ove političke ajkule moći nekih drugih 1.6 miliona evra da podeli između sebe... 1.6 mil.evra koje su već odavno trebale biti na mestima za lečenje bolesne dece, a ne za lečenje širokih apetita naših dragih političara/lopova. .. Ali kad ste već odlučili gde ćete dati novac HVALA VAM...

  • Nm

    27. decembar 2013 | 12:31

    Ko je on da odlucuje sta ce se sa parama raditi ??? Njemu jesu poslate za malu koja je na zalost umrla.ima dosta sta je odvojio ..trebali bi malo pretresiti slamaricu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA