ŽELIMO DA VAM NE BUDE OVAKO: Nesreće koje su obeležile doček 2013.

Na Tajlandu je tokom novogodišnjih praznika zabeleženo 3.176 saobraćajnih nesreća, u Kejptaunu je 4.000 stanovnika ostalo bez doma usled požara, a u Francuskoj je kriminalna grupa obeležila doček Nove godine zapalivši 1.200 automobila

  • 4

Novogodišnji i božićni praznici obično su oličenje dobre zabave i još boljeg raspoloženja. Međutim, u najluđoj noći dešava se i mnoštvo nesreća, uglavnom pod dejstvom alkohola, neke od njih imaju fatalan ishod, pa ima i onih kojima nova godina počinje oplakivanjem.

Nesreće su neizostavni deo praznika, pa se ove godine u svetu već vrše preventivne pripreme da bi se što efikasnije intervenisalo i na taj način eventualno smanjio broj žrtava.

Udruženje za prevenciju nesreća na Tajlandu apeluje na građane da se odgovorno ponašanju, posebno u predstojećem periodu, i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola. Apel je takođe upućen vozačima teretnih kamiona da, ukoliko je to moguće, obustave rad kako bi se smanjio obim saobraćaja.

U ovoj zemlji najveći broj nesreća u vreme praznika 2012/2013 godine desio se 1. januara u jutarnjem periodu između 4 i 8 časova. Prema izveštaju 39 odsto nesreća bile su posledica vožnje u pijanom stanju, dok je 23 odsto pripisano prekoračenju brzine. Ukupan broj nesreća na putu tokom praznika bio je 3.176, a 68 odsto osoba preminulo je na licu mesta.

U Kambodži se Nova godina dočekuje prema solarnom kalendaru, odnosno sredinom aprila, nakon sezone žetve. Poslednji doček obeležilo je 148 saobraćajnih nesreća, prilikom kojih je poginulo 67 osoba, a 303 osobe su povređene.

Iako se najviše strahuje od saobraćaja, brojni događaji širom sveta svedoče o tome da se velike nesreće dešavaju i van puta.

U Abidžanu, glavnom gradu Obale Slonovače, 60 osoba je poginulo i 200 povređeno u centru grada kada je nastao stampedo od 50.000 ljudi koji su došli da gledaju vatromet. Prosek godina osoba koje su izgubile život je 18.

U Kejptaunu, u Južnoj Africi, na dan Nove godine izbio je požar koji je zahvatio 15 kuća i preko hiljadu koliba, u kome su poginule tri osobe, a 4.000 stanovnika je ostalo bez kuće. Požar se brzo širio, što je prouzrokovalo veliki broj zahvaćenih domova, otežavajući tako posao vatrogascima.

Istovremeno je u Manili, na Filipinima, ranjeno 413 osoba zbog nepravilnog rukavanja pirotehnikom, iako je izričito istaknuta zabranja korišćena petardi i vatrometa, a posebno oružja, jer je poznato da je u ovoj zemlji praksa da se na taj način proslavlja doček Nove godine, budući da Filipinci veruju da buka tera zlo i nesreću.

Među stradalima su se našle i dve devojčice koje je pogodio zalutali metak, a jedna od njih je tom prilikom izgubila život. Iako je prethodne godine broj žrtava bio 17 odsto veći, vlast je izrazila veliku zabrinutost zbog ove statistike.

U Francuskoj je 1990. nastao neobičan običaj mladih članova kriminalnih grupa da se doček Nove godine proslavi paljenjem automobila. Ni poslednju novogodišnju proslavu nije zaobišla ova tradicija, pa je u Parizu izgorelo 1200 automobila ostavljenih na parkingu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Т.М.

    31. decembar 2013 | 17:13

    Не кради ми nick.

  • cvrle

    31. decembar 2013 | 18:37

    a gde je ta legenda Zorica :D

  • Т.М.

    31. decembar 2013 | 16:20

    Ако тражите Зорицу, ја сам Зорица и променила сам налог. Зовеми се Т.М.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA