Vreme čitanja: oko 6 min.

HITLEROV ORDEN, CIGARETE, ANTISEMITIZAM : Sve o vladici Nikolaju Velimiroviću!

Vreme čitanja: oko 6 min.

Na današnji dan 1881. rođen je kontroverzni srpski teolog. Jedni ga smatraju za ikonu, drugi kritikuju njegova dela i nazivaju ga antisemistom i nacistom. Zameraju što je poistovetio delo Svetog Save sa delima Adolfa Hitlera. Patrijarh Pavle se protivio njegov kanonizaciji

  • 94

Skoro nikada se među teolozima ne digne prašina, kao kada se raspravlja o vladici Nikolaju Velimiroviću. Godine 2003. proglašen je za svetitelja, a njegov život je pun kontroverzi. Rođen je baš na današnji dan, 4.januara 1881.godine.

Dok ga jedni smatraju za najznačajnijeg srpskog teologa 20.veka, drugi kritikuju njegova dela i nazivaju ga antisemistom i nacistom. Kritičari Nikolaja Velimirovića najviše mu zameraju što je poistovetio delo Svetog Save sa delima Adolfa Hitlera.

Kada je u mladosti još kao dečak oboleo dizenterije, verovatno ni slutio nije šta mu život sprema. Zakleo se, ako preživi, da će život posvetiti bogu.

Ubrzo je svoje svetovno ime Nikola promenio u Nikolaj, jer se zamonašio u manastiru Lelić.

Školovao se na Zapadu i za kratko vreme postao je bitna ličnost u SPCBio je osnivač desničarske političke ideologije "svetosavskog nacionalizma".U međuratnom periodu, bio je predvodnik antievropejaca.

Kada su u Drugom svetskom ratu Nemci okupirali Srbiju, prvo je bio u kućnom pritvoru, a kasnije je odveden u logor Dahau, gde je proveo tri meseca.

Pošto je pušten iz logora, nije želeo da se vrati u Srbiju gde su na vlasti bili komunisti, već je odlučio da ode u Ameriku gde je i umro 1956.godine.


Naizgled, kratka biografija ovog čoveka ne otkriva previše kontroverzi, ali njegova dela i danas izazivaju velike polemike i dele teologe na dva tabora: za i protiv Nikolaja Velimirovića.

Šta je to toliko kontroverzno u liku ovog novokanonizovanog svetitelja? Navešćemo neke činjenice.

Još pre nego što je Hitler došao na "veliku scenu" i započeo svoj pokolj širom sveta, vladika Nikolaj je imao kontakt sa Nemcima. Naime, kao episkop ohridsko-bitoljski, blagoslovio je da se groblje nemačkih vojnika uredi i ogradi, zbog čega je kasnije bio odlikovan.

Orden dobijen od strane Firera  1934.godine stvorio je kasnije Nikolaju velike probleme, jer se svi njegovi protivnici iznova i iznova pozivaju na to. Međutim, nije to jedini razlog zašto ga usko povezuju sa Hitlerom

U leto 1941, nakon što su Nemci uhapsili Velimirovića, Dimitrije Ljotić, sa kojim je vladika imao prisne odnose, je tri puta apelovao da puste Nikolaja. Zanimljivo je da je Ljotićev glavni argument za puštanje Nikolaja bilo to da je "on mnogo puta u svojim govorima pohvalno govorio o delu Vođe i Kancelara gospdodina Hitlera".

U istom pismu Ljotić je spomenuo Nikolajevo delo "Nauka o zakonu" kao knjigu u kojoj on veliča Hitlera i nacizam. Međutim, mnogo je poznatiji Nikolajev govor sa Kolarca iz 1935. godine, kada je on zaista spomenuo Hitlera u pozitivnom kontekstu. Nikolaj je tada rekao:

- Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX veku on je došao na ideju svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju - naveo je tada Velimirović.

Ako kažete da su Adolf Hitler i Sveti Sava imali istu ideju, među vašim prijateljima, smatraće vas možda za čudaka. Ali ako to, kao Nikolaj, kažete na predavanju, javno, a pritom ste episkop, koji kasnije postaje svetac, to je garant da ćete večno nositi neizbrisivu mrlju.

Da li je mislio nešto drugo, ili nije dobro protumačen, taj njegov govor ostaje upamćen kao jedan od onih gde veliča Hitlera. Međutim, da zlo bude veće, po Nikolaja, u njegovim delima primetna je velika doza antisemitizma.

- Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kaptalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.

- Za čuđenje je da su se Evropejci, potpuno predali Židovima, tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe -  napisao je Nikolaj u zarobljeništvu ovaj rad i on je objavljen u Lincu, u Austriji, 1985. godine.

Ali, ako ovo zvuči kao antisemitizam, kako onda objasniti sledeće navode Ele Trifunović. Ona je 2001. godine pisala Srpskoj pravoslavnoj crkvi tvrdeći da je nju i njenu porodicu 18 meseci Velimirović skrivao od Nemaca u manastiru Ljubostinji.

Episkop Atanasije Jevtić koji, u podsećanju na logorske dane Nikolaja Velimirovića, stavlja jednakost između nacista i nekih sadašnjih političara navodi zanimljivu činjenicu: "Kad je vladika Nikolaj bio u Dahauu, kako je tamo živeo vidi se iz događaja: On i patrijarh Gavrilo iznose kiblu da prospu i prolaze kraj naoružanog nemačkog stražara. Patrijarh Gavrilo nešto odbrusi, na srpskom. Švaba odmah za pušku: "Šta je rekao?" A Sveti Nikolaj kaže blago: "Hvali kako je Hitler sve ovo lepo sredio". Možda bi danas rekao Nikolaj kako su danas sve lepo sredili ovi današnji, manje-više, cinici: Klinton, Buš, Genšer, Milošević i ostali, da ih ne brojim, koji su tako lepo sredili taj svet u koji nas zovu, razno-razni "evroslinavci", kako ih ja zovem", rekao je vladika Atanasije.

Popularnost lika i dela vladike Nikolaja Velimirovića desila se za vreme devedesetih godina koje su bile obojene pojačanim antizapadnjaštvom u Srbiji. Kada se tome još pridoda NATO bombardovanje, jasno je zašto je baš vladika Nikolaj bio popularan.

Tačnije, njegova dela prepuna citata o Evropi kao najvećem zlu. Sledeće reči možda najbolje oslikavaju šta je mislio o Evropljanima.

- Da li ste sa Evropom ili svojim narodom? Ako kažete da ste sa Evropom onda se brzo lečite da ne bi zarazili svoj narod... evropski narodi su pod prokletstvom božijim jer oni nisu više narodi nego jazavci... dvonogi majmuni... zverovi a ne ljudi... Evropski intelektuizirani čovek napravio je ugovor sa đavolom... Evropa je jeres... A ti Srbijo, kuda si pošla za Evropom? Ti nikada nisi išla njenim putem i nikada za njom. Nazad, na svoje, ako hoćeš da se spaseš i živiš - govorio je tada Nikolaj.

Njegova rehabilitacija započeta je još osamdesetih godina, kada je na čelo šabačko-valjevske eparhije došao njegov sinovac, Jovan Velimirović. On je 1987.godine sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem napravio pravi "bum" i proglasili su vladiku Nikolaja za sveca.

Upućen je zahtev Sinodu, da na čelu sa novoizabranim patrijarhom Pavlom ispita Nikolajevu svetost, a predlog je odbijen. Patrijarh Pavle je na sednicama Sinoda ukazivao da Nikolaj nije poštovao isposnički način života - između ostalog, pušio je cigarete.

Njegove mošti prenete su u Srbiju 1991.godine, a njegove knjige odjednom su postale najtraženije štive u srpskim knjižarama. Njegovi citati postaju krilatice mnogih novonastalih nacionalističkih struja, a mnogim tekstovima pokušava da se objasni da Velimirović nije nacistai antisemista.

Možda i najdalje ide mitropolit Amfilohije koji ima zanimljivo opravdanje za Nikolajev antisemitizam, za koji ga optužuju.

- Stidno je i spomena nedostojno navoditi razloge zbog koga napadaju vladiku Nikolaja i dan-danas. Ponavaljaju kao papagaji, ljudi kratke pameti, mumije pameti, neznalice... Vraćaju se na nekoliko rečenica njegovih koje su izgovorene o jevrejskom narodu. Niko tako surovo nije pisao o izabranom božijem narodu, kao njegovi proroci.

- Kad bi po tome sudili, onda nema većih mrzitelja jevrejskog naroda od Mojsija, Isajije, Jeremije, Jezefilja i Danila. Ali, to nije pisala mržnja, to je upravo pisala najdublja ljubav, bol, patnja i briga.

- Vladika Nikolaj nariče nad Evropom, on je užasnut putevima kojima je krenula Evropa. Iza njegovih gorkih, oporih riječi o Evropi skriva se duboka, ogromna ljubav prema svakom Evropljaninu - rekao je Amfilohije.

Pritisak ili nešto drugo, tek, vladika Nikolaj je i zvanično kanonizovan od strane SPC 19.maja 2003.godine. Godinama njegov kult, uprkos brojnim kritičarima, neprekidno raste.

Šta je za vas vladika Nikolaj? Imate reč...

(M.Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slobbratjedn

    4. januar 2014 | 16:44

    Sami ste napisali da je hvalisao Hitlera 1935. godine i to prije svih nedjela koja ucinio. A kakav je to nacista koji je bio u nacistickom logoru? Nije neko poredjenje nego cisto da pitam sta je i ko je bio Stepinac?

  • русија

    4. januar 2014 | 16:48

    злотвори увек ваде речи из контекста и претварају сами мисао ! Читајте дела Владике Николаја па онда дајте мишљење !!! Слава теби Владико Николаје ! Слава Христу Богу нашему

  • Ševarice

    4. januar 2014 | 16:44

    A šta je Sveti Nikolaj pogrešno rekao o Židima?! Sve do jedne reči je istina, a dokazi su svuda oko nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA