SREĆNA NOVA 2014: Od danas skuplji hleb, mleko, meso, gorivo i gradski prevoz!

Od aprila skuplja i struja. Zakonom o trgovini zabranjeno uticati na politiku cena, pa država neće imati mnogo prostora da pomogne. Ekonomisti kažu da za blagi rast standarda treba sačekati 2015.

  • 32

Zbog povećanja niže stope PDV-a sa osam na deset odsto, od početka Nove godine plaćaćemo skuplji hleb, mleko, brašno, meso i ostale životne namirnice. Država očekuje da će se povećanje minimalno odraziti na cene: prosečno 150 dinara, na nivou korpe od 20.000 dinara.

Od decembra do aprila od ukupno 50 prehrambenih proizvoda čak 33 su poskupela 12 odsto, rezultat je istraživanja Asocijacije potrošača. Tu se rast neće zaustaviti - od Nove godine sve namirnice dodatno će poskupeti, kako zbog uvećanja PDV-a, tako i zbog povećanja cene goriva.

Nešto skuplji biće i gradski prevoz u Beogradu, a od proleća moguće je uračunavati i novu cenu struje.

Međutim, dalji rast cena kočiće smanjena potražnja, prema prognozama za 7,5 odsto, i dolazak novih trgovinskih lanaca koji će biti konkurentni postojećim.

Zakonom o trgovini zabranjeno je uticati na politiku cena, pa država neće imati mnogo prostora da pomogne. Ekonomisti prognoziraju i da za blagi rast standarda treba sačekati narednu godinu.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS.RS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BeliPatuljak

    1. januar 2014 | 13:30

    Hvala srpskim politicarima na vodjenu politike u kojoj je potrosacka korpa luksuz. Da Bog da da zivite kao prosecan gradjanin ove zemlje!

  • С E Љ A K

    1. januar 2014 | 13:15

    J... ti takvu n.god.

  • Patriota

    1. januar 2014 | 13:59

    Udrite po sirotinji, BANDO LOPVSKA. NARODE USTAJTE I SVI NA ULICE VREME JE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA