BRUKA ZA DRŽAVU: Nema novca za Andrijanu (12) koja se leči od tumora na mozgu!

Devojčica koja se 10 godina leči od tumora na mozgu ne može da ostvari pravo na uvećani dodatak za tuđu negu. O njoj brine samohrana majka Ivana, a dobija samo 8.500 dinara

  • 17

Andrijana Petrović (12), koja se 10 godina leči od tumora na mozgu, ne može da ostvari pravo na uvećani dodatak za tuđu negu. Devojčica iz Plane kod Paraćina, o kojoj brine samohrana majka Ivana, dobija samo osnovnu sumu od 8.500 dinara, što je nedovoljno da bi se pokrili troškovi nege koja joj je neohodna 24 časa dnevno.

Lekarska komisija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), filijala u Ćupriji, ocenila je da kod maloletne Andrijane Petrović postoji samo 30 odsto telesnog oštećenja, pa Centar za socijalni rad u Paraćinu zbog toga nije mogao da joj prizna pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Malena Andrijana više vremena provodi u bolnici nego kod kuće. Tumor treće moždane komore, koga ona godinama ima, proširio se na moždano stablo i ne može više da se operiše. Zato je Andrijana nedeljama na hemoterapiji. Medicina nema više ni jedan drugi način da joj pomogne.

Majka Ivana kaže da je bila šokorana ponašanjem lekara kada je 9. decembra prošle godine odvezla devojčicu u Ćupriju pred komisiju.

- Doktor najpre nije hteo da izađe i da pregleda Andrijanu u kolima. Ja nisam mogla da je izvedem jer je ona veoma teško pokretna. Učinio je to posle dužeg "natezanja". A onda me je upitao nešto što me je frapiralo. Pitao me je zašto sam je ošišala, a njoj je potpuno opala kosa jer je već nedeljama na hemoterapiji na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu! Kao da nije ni pogledao medicinsku dokumentaciju! Na kraju mi je još rekao: "Ja nisam banka. I da joj dam 50.000 dinara, njoj bi i to bilo malo". Pitala sam ga za ime, ali nije hteo da mi kaže. Rekao mi je samo da je veštak iz Beograda – sa tugom priča Andrijanina majka.

Ona se trenutno nalazi na Institutu za onkologiju u Beogradu, gde Andrijana već 17. nedelju prima hemoterapiju. Tumor više ne sme da se dira, pa sad doktori pokušavaju da spreče dalje širenje. Terapiju često prekidaju jer detetu opada nivo trombocita i leukocita. Vrlo je slaba, pa nastavljaju tek kad joj se krvna slika malo popravi.

Sa sudbinom ove nesrećne devojčice koja se leči od druge godine, nikada nije pošla u školu i izašla iz pelena jer nema kontrolu, teško govori i ne može sama da se hrani, javnost je još marta prošle godine upoznalo paraćinsko udruženje građana "Pokret dostojanstvenih".

U prikupljanje medicinske dokumentacije da bi Andrijana izašla ponovo pored komisiju, učestvovali su praktično svi, uključujući i Centar za socijalni rad. Vesna Živanović, predsednica Udruženja, ogorčena je zato ovakvim nalazom lekarske komisije.

- Ovo je sramota za državu i društvo! Tvrdim da je učinjena velika nepravda i pitam od čega jedno dete treba da boluje i kako treba da izgleda da bi ostvarilo pravo na taj uvećani dodatak? Zar nije dovoljno to što se dete od 12 godina celu deceniju bori sa neizlečivom bolešću? Svaka godina je sve gora i za dete i za porodicu! Postoji mogućnost da komisija ni dokumentaciju nije pogledala kako treba. Tu su detaljni nalazi neurologa, psihologa, pedijatra, onkologa, hirurga koji su je operisali, radiologa... – ističe Živanovićeva.

Andirjanina majka najavila je da će podneti žalbu na rešenje kojim je odbijena, ali nije preveliki optimista da će to imati efekat.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolest

    5. januar 2014 | 12:19

    A za ono tele od Miladina Kovacevica ste dali milionce,bruka!!!! Neka njena majka prebije nekog ,pa ce vrv i njoj dati milion. Bravo Srbijo

  • Anchy

    5. januar 2014 | 12:27

    Strasnoooo!!!Kakvi monstrumi sve bi ih zapalila,koliko sam ogorcena na ovu drzavu!

  • mpj

    5. januar 2014 | 12:25

    Sramota za ovu krimidržavu ...pujjjjjjj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA