SRBIJA NA KOMAD: Šta sve kupujemo pojedinačno, jer nemamo para za celo pakovanje?

Ugalj na kilo, drva na komad, lekovi na tablu, čak i rakija na čašicu, samo su neki proizvodi koje trgovci prodaju u malim količinama. A kako je kod vas?

  • 18

Početak prodaje cigareta na komad u Beogradu poslednja je u nizu ekonomskih pojava koje oslikavaju katastrofalnu ekonomsku situaciju u našoj zemlji i poražavajuću kupovnu moć naših građana.

Pre cigareta, mnogi trgovci su se dosetili i počeli da prodaju čitav asortiman proizvoda za koje kupci nemaju najčešće dovoljno novca.

U prodavnici ili pijaci, na trafici ili na bilo kom drugom mestu gde kupujete, pažnju privlače raspakovani proizvodi ispod kojih stoji jasno obaveštenje da se radi o ceni jednog komada, a ne celog pakovanja.

Trgovci na taj način povećavaju promet i uspevaju da prodaju ono što bi im stajalo na rafovima po nekoliko meseci. Kupci, na drugoj strani, uspevaju da dođu do proizvoda koji žele, a ne moraju da izdvajaju sumu novca koja im je prevelika i za koju bi mogli da kupe još nešto što im nedostaje.

Nekima možda izgleda neobično, nekima je neshvatljivo da ima onih koji kupuju komade hrane, a ne pakovanje, ali sumorna statistika pokazuje da je potrošačka korpa barem duplo veća od visine prosečne plate u Srbiji, pa se njeni građani sve češće odlučuju da uštede i na najosnovnijim proizvodima.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Tako u mnogim prodavnicama možemo naći topljeni sir koji se prodaje na komad, umesto pakovanja koje sadrži, u zavisnosti od proizvođača, od pet do osam "trouglića".

Na komad se prodaje i "mančmelou", koji u pakovanju ima šest slatkiša.

Vlasnici prodavnica sve češće otvaraju i porodična pakovanja toalet papira, pa se rolne prodaju na komad i koštaju od 20 do 30 dinara.

Žvake i bombone koje imaju omot redovno se vade iz pakovanja i služe prodavačicama da vraćaju kusur.

U perifernim delovima Beograda domišljati prodavci prodaju i rakiju i ostala žestoka pića u "unučićima", a ponegde i čašicama "odabranim mušterijama", jer za ceo litar malo ko ima para.

Prašak za pranje veša je takođe postao preskup za mnoge, pa se originalna pakovanja otvaraju i prodaje se na grame. U zavisnosti od prodavnica, pakovanja idu i do 200 grama, a postoje ona i od pola kilograma. Isti je slučaj i s deterdžentom, koji se iz kanistera od pet i deset litara presipaju u manje, pa se prodaju u pakovanjima od pola litra i jednog litra.

Na pijacama takođe ima odstupanja od redovne prodaje zbog manjka novca u džepovima mušterija, pa tako prodavci na tezgama prodaju na komad crni luk, šargarepu i krompir.

U apotekama građani sve više kupuju lekove koji su preskupi za običnog potrošača na "tablu" ili komad. Najčešće  se na ovaj način kupuje Koldreks i Fluimucil, dok se na tablu kupuje "Kafetin", "Strepsils", "Neoangin" i "Brufen". Hronični srčani bolesnici kupuju po jednu tabletu "enalaprila", a u istoj količini se uzimaju i lekovi za bolesti želuca, sedativi, antireumatici, kao i pojedine šumeće tablete.

Kriza se oseća i prilikom kupovine proizvoda u trafici. Zbog toga sve više prodavaca ima u ponudi pored plastičnih čaša i tanjira i kondome na komad koji se vade iz kutije i prodaju pojedinačno. Pored ovoga, u poslednje vreme vlada pomama za kupovinom rizli za motanje duvana na komad po ceni od pet dinara. Međutim, nekima to i ne odgovara, pa se u novobeogradskim blokovima može naići na natpis: "Zabranjena prodaja listića za motanje duvana na komad"!

Od namirnica koje se prodaju nestandarno vredi pomenuti i suhomesnate proizvode, koji se u pojedinim prodavnicama prodaju na 50 grama, u mesarama se može kupiti 100 grama mlevenog mesa, a na stovarištima ogreva počela je prodaja uglja na kilogram, kao i cepanica drveta na komad.

Kriza je po svemu sudeći sve veća, i ako se ovako nastavi, spisak proizvoda će se sve više proširivati. Iako podaci o nezaposlenosti govore da je ona smanjena u prethodnoj godini, to običnom građaninu malo znači jer se živi sve gore, i para ima sve manje.

Pozivamo vas da u komentarima navedete šta se u vašoj okolini prodaje na komad, gram, mililitar? Šta sve prodavci vade iz pakovanja i stavljaju na rafove kako bi lakše roba našla kupca u vašem komšiluku? Ukažite na preskupe proizvode o kojima možete samo da maštate, a ne možete da ih kupite. Para je malo, a prodavnice su prepune, šta vama i vašoj porodici najviše nedostaje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ina

    9. januar 2014 | 21:56

    Svajcarska je jedna od bogatijih zemlja jer njihov narod pametno raspolaze novcem!Dok je kod nas "sramota"kupiti jednu jabuku,u Svajcarskoj je to normalno.Kupuju koliko mogu pojesti,a ne ko mi sto napunimo kesu(da vidi narod),od togapojedemo tri jabuke,a ostalo istruli pa bacimo.To je slucaj uopste sa namirnicama!Zato i jesmo na nivou na kom jesmo!Tuga!

  • Pop

    9. januar 2014 | 21:35

    Bitno je da vlast ne kupuje na komad,samo da naša draga vlast neoskudijeva a narod ko šiša manje više

  • Tijana

    9. januar 2014 | 21:25

    I Pampers pelene se prodaju na komad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA