IZRAEL SE PRIPREMA: Danas sahrana Ariela Šarona

Sahrana je označena kao nacionalni događaj i nazvana "anemone", po cveću koje raste na brdu gde će Šaron biti sahranjen. Obezbeđivaće je 800 policajca, oficira i dobrovoljaca

  • 5

Bivši izraelski premijer Ariel Šaron biće sahranjen danas, na svom ranču Javor, u pustinji Negev na jugu Izraela, a sahrana će biti otvrena za javnost, na zahtev njegovih sinova Gilada i Omrija.

Prethodno će se održati komemoracija u Knesetu od 9.30 sati, na kojoj će govoriti predsednik Izraela Šimon Peres, premijer Benjamin Netanijahu, predsednik Kneseta Juli Edelštajn, američki potpredsednik Džo Bajden i bivši britanski premijer Toni Bler. Šaronovi sinovi će izgovoriti molitvu za mrtve - kadiš za svog oca.

Posle ceremonije pogrebna procesija i vojni konvoj krenuće ka ranču, gde će Šaron biti sahranjen u 14 sati, kraj svoje pokojne supruge Lili, uz vojne počasti. Na putu za ranč procesija će se zaustaviti u Latrunu, gde će se održati specijalna komemoracija Generalštaba izraelske vojske za bivšeg generala Šarona.

Oko 800 oficira, graničnih policajaca i dobrovoljaca obezbeđivaće sahranu. Oni će biti raspoređeni u tri kruga oko mesta sahrane, koja je označena kao nacionalni događaj i nazvana "anemone", po cveću koje raste na brdu gde će Šaron biti sahranjen.

Juče popodne, hiljade Izraelaca odalo je poslednju poštu bivšem izraelskom premijeru, čije je telo bilo izloženo ispred zgrade parlamenta Kneseta u Jerusalimu. Nad Šaronovim kovčegom izrečene su molitve, zastave su bile spuštene na pola koplja, a predsednik Izraela Šimon Peres položio je venac i stajao u tišini kraj odra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Т.М.

    13. januar 2014 | 03:27

    Веома агресиван ратни злочинац који на својој души носи на стотине хиљада Палестинских душа, причам о цивилима. Гори у паклу сад, изборио си се поштено.

  • Bravo

    13. januar 2014 | 01:29

    Ovaj ce u pakao.

  • osman1

    13. januar 2014 | 07:55

    danas se u svetu vise postuju ratni zlocinci,lopovi,lazovi pa i nije cudno da mu neki oda slavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA