UNUK FRANCA FERDINANDA: Srbija nije kriva za Prvi svetski rat!

- I da nije bilo čuvenog pucnja u Sarajevu, rat bi počeo tri nedelje kasnije, negde drugde - rekao je u intervjuu "Gardijanu" unuk poslednjeg cara Austrougarske

  • 10

Karl Habsburg - Lotringen, potomak austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda, Karl Habsburg - Lotringen izjavio je za "Gardijan" da bi i bez sarajevskog atentata došlo do Prvog svetskog rata.

- I da nije bilo čuvenog pucnja u Sarajevu, rat bi počeo tri nedelje kasnije, negde drugde -  rekao je u intervjuu "Gardijanu" unuk poslednjeg cara Austrougarske.

On je dodao i da nema potrebe da njegova porodica pokaže kajanje za tragediju Prvog svetskog rata, jer bi to značilo da je ona bila kriva.

- Bilo bi pogrešno da se upire prstom u jednu državu. Ako to uradite, trebalo bi da uzmete u obzir da su tada već postojale značajne tenzije, naročito između Nemačke i Rusije, koje su već počele da mobilišu svoje trupe duž granica.

On je rekao da se slaže s mišljenjem da su svi evropski narodi tada bili spremni za rat.

- Mnogi su se već tada priključili blokovima čekajući veliki sukob. Ako ste imali nekoga ko je kriv, onda je najveći krivac za početak rata bio sam nacionalizam.

Lotringen je dodao i da je njegov deda, poslednji car Autrougarske, bio samo onaj ko je, kako je rekao, nasledio rat.

- On je u nekoliko navrata pokušavao da smiri situaciju i koristio je porodične kontakte da vodi mirovne pregovore. Jasno je video da je osnovni problem status slovenskih naroda u okviru Habsburške imperije. Verujem da je takođe shvatio i da su ga Srbi videli kao glavnog neprijatelja zato što je želeo da izbalansira odnose među slovenskim narodima, ali i u suštini minimalizuje dominirajući uticaj Srba među slovenskim narodima -  izjavio je unuk poslednjeg cara Austrougarske.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rutik

    15. januar 2014 | 21:13

    Da ne bese nas ti bi sada bio car ;-)

  • Djuka

    15. januar 2014 | 21:07

    To se zove borba za slobodu!!! Gavrilo Princip junak

  • ihs

    15. januar 2014 | 21:48

    Da Ali deca po evropi uce da je Ferdinanda ubio clan srpske terror grupe, eto toliko o tome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA