Evo kako ne morate da platite struju

- EPS nezakonito obračunava potrošnju struje, građani čija brojila nisu overena u skladu sa zakonom, nisu u obavezi da plate ne samo decembarske već sve račune koji im se ispostavljaju preko neoverenih brojila - sapštio NOPS

  • 13

Nacionalna organizacija potrošača Srbije saopštila je danas da EPS nezakonito obračunava potrošnju struje, i da građani čija brojila nisu overena u skladu sa odredbama Zakona o metrologiji, nisu u obavezi da plate ne samo decembarske već sve račune koji im se ispostavljaju preko neoverenih mernih uređaja.

Ta organizacija, zbog jučerašnje izjave vršioca dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandra Obradovića - da su potrošači u Srbiji u obavezi da plate uvećane decembarske račune, navodi da prema javno dostupnim informacijama blizu dva miliona brojila za očitavanje potrošnje električne energije nije overeno.

Očitavanje potrošnje elekrične energije preko takvih merila nije dozvoljeno i protiv je zakona, ističu u NOPS-u.

- Zakonom o metrologiji propisano je da redovnom overavanju podležu merila koja su u upotrebi, kao i da su za redovno overavanje brojila električne energije odgovorni vlasnici brojila, odnosno lica odgovorna za merenje potrošnje električne energije, odnosno, u konkretnom slučaju, Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije, a nikako građani (čl. 19 i 23 Zakona o metrologiji) -  navedeno je u saopštenju.

Odredbom člana 26. stav 2. Zakona o metrologiji propisano je da se merilo čiji je žig, odnosno uverenje o overavanju merila, prestao da važi ne sme upotrebljavati.

- Možemo konstatovati da samo brojilo sa važećim žigom odnosno uverenjem o overavanju merila, može dati pouzdane rezultate merenja na osnovu kojih se može vršiti obračun potrošnje električne energije - navodi NOPS.

Ta organizacija tvrdi da je javnost u Srbiji i predstavnike EPS-a i EPS-Snabdevanja godinama upozoravala o tom grubom kršenju zakona na štetu potrošača, i da su nadležni u tim preduzećima opravdanje za takvo stanje nalazili u tenderima za javne nabavke "koji stalno padaju" i tražili razumevanje.

- Pitamo se kako je moguće da vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović izlazi u javnost sa zahtevom da se decembraski računi moraju platiti i pritom nema razumevanja za činjenicu da ovo preduzeće utrošenu električnu energiju godinama unazad obračunava nezakonito, preko brojila koja se ne smeju upotrebljavati -  ističu u NOPS - u.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    16. januar 2014 | 17:13

    Meni na primer nije jasno, kako za 20 godina koliko dugo zivim u svom stanu, nikada nisam ni videla ni cula ni zatekla radnika eps-a da ocitava brojila, a ormar sa brojilima je tik pored mojih vrata, brojila su ona praistorijska, i da, meni je decembarski racun 3900 dinara, a novembarski i oktobarski su bili oko 2400 dinara, u decembru cak nisam bila 7 dana u stanu, ma ludilo potpuno.

  • Ševarice

    16. januar 2014 | 17:32

    Državna firma u Srbiji=Kriminalno udruženje.

  • Pedja

    16. januar 2014 | 18:15

    Meni je stigao racun za Decembar 27.500 din. A Novembarski racun je 12.000. Jeste da se grejemo na Norveske radijatore..,i vodimo racuna o tome ali da racun za Decembarbude veci vise nego duplo to nije normalno ni moguce. Pogotovo sto znamo da je Novembar bio hladniji i da mi je grejanje vise radilo tada nego u Decembru. Zalio sam se ali nista..rekli su to je to a ja znam da nije to to i pozivam sve ostale ojadjene gradjane da mi se pridruze i da se izborimo sa tim lopovlukom. Prvo idem u zavod za zastitu potrosaca pa onda sledi privatna tuzba protiv EPS-a. Neka mi nadju toga ko ce mi objasniti matematicki da mi je potrosnja tolika-nema sanse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA