Počeli pregovori o sudbini Sirije! (FOTO)

Od pregovora "Ženeva 2" u Montreu ne očekuje se mnogo, a "u najboljem slučaju da potvrde dogovore postignute tokom prvih "razgovora", pre 18 meseci, kao i da pozovu na primirje i dogovore se o razmeni zarobljenih

  • 0

Međunarodni mirovni pregovori o Siriji, poznati kao "Ženeva 2", danas će u švajcarskom gradu Montreu za istim stolom okupiti predstavnike sirijske opozicije i državne delegacije te zemlje, koje će se sastati prvi put od izbijanja rata u martu 2011. godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je u ponedeljak povukao poziv Iranu za učešće u razgovorima zbog odbijanja Teherana da podrži kominike mirovne konferencije, a prethodni poziv Iranu nije bio po volji SAD i sirijskoj opoziciji, koja je čak zapretila da neće učestvovati.

Sirijska mirovna delegacija koju predvodi šef diplomatije Valid al-Mualem, doživela je juče neprijatnost u Atini kada je njen avion bio zadržan na aerodromu, zbog čega će najverovatnije kasniti sastanak sirijskog ministra sa Banom, prenele su agencije.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je da žali što je poziv povučen "pod pritiskom", dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio da je nepozivanje Irana na konferenciju greška. On je dodao da "to nije katastrofa" i najavio da će insistirati na razgovoru između siriskih strana "bez ikakvih preduslova".

Prema neimenovanim zapadnim izvorima, od pregovora u Montreu ne očekuje se mnogo, a "u najboljem slučaju da potvrde dogovore postignute tokom prvih "ženevskih" razgovora", pre 18 meseci, kao i da pozovu na primirje i dogovore se o razmeni zarobljenih.

Opozicija, koju potresaju unutrašnji sukobi i frakcijske borbe, imaće preko puta iskusne diplomate Asadovog režima, a prema neimenovanom zapadnom diplomati "učešćem u razgovorima opozicija legitimizuje režim u Damasku".

Cilj konferencije, pod nazivom "Ženeva 2", jeste da se dogovori "mapa puta" za Siriju na bazi one koju su juna 2012. usvojile SAD, Rusija i druge velike sile. Tim planom je predviđeno stvaranje prelazne vlade, a kasnije i organizovanje izbora. Prema podacima UN, tokom gotovo trogodišnjeg građanskog rata u Siriji poginulo je više od 100.000 ljudi, mahom civila, dok je četiri miliona ljudi otišlo u izbeglištvo.

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš izjavio je prošle nedelje da je od suštinskog značaja da se tokom mirovnih razgovora o Siriji pronađe političko rešenje sukoba. Pokušaji zapadnih zemalja da UN donesu rezoluciju o Siriji, završeni su neuspehom zbog odbijanja Kine i Rusije da podrže dokument koji predviđa smenu vlasti u Damasku.

Poslednja inicijativa SAD da se vojno razračuna sa Sirijom, obustavljena je nakon što je Moskva privolela Asada da svoje hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA