PRATITE DRAMU U KIJEVU: Poginulo 5, povređeno 1.700 osoba! (VIDEO)

Jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko rekao je demonstrantima da su pregovori s Viktorom Janukovičem završeni bez uspeha, pa je upozorio okupljene da očekuju "ofanzivu snaga reda"

  • 16

Ukrajinske snage bezbednosti jutros su razbile barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, posle čega su izbili sukobi. Lekari koji ukazuju pomoć povređenima saopštili su da su za sada na ulicama poginulo petoro demonstranta. 

U centru Kijeva demonstranti policiju gađaju kamenicama i "molotovljevim koktelima", dok policija uzvraća suzavcem, šok bombama i gumenim mecima, izveštava AFP.

Medicinska služba ukrajinskog pokreta opozicije, međutim, navodi da četvoro od petoro mrtvih ima rane od vatrenog oružja, kao i da je danas i juče bilo oko 1.700 povređenih. Ukrajinski državni organi su dosad potvrdili samo dva smrtna slučaja.

Kako je javio AP, opozicioni lideri pozvali su desetine hiljada okupljenih demonstranata da se uzdrže od nasilja i ostanu na centralnom kijevskom trgu narednih 24 časa.

Oni su zahtevali da Janukovič raspusti vladu, raspiše prevremene izbore i ukine rigorozne zakonske mere protiv protesta.

- Vi, gospodine predsedniče imate mogućnost da rešite ovo pitanje. Prevremeni izbori će promeniti situaciju bez krvoprolića i mi ćemo učiniti sve da to postignemo - rekao je lider opozicije Vitalij Kličko pred oko 40.000 demonstranata koji su i noćas na Trgu nezavisnosti, prenosi AP.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se danas sastao sa opozicionim liderima, uključujući bivšeg bokserskog šampiona Vitalija Klička.

Razgovor je potrajao nekoliko sati, a posle njega se Kličko obratio okupljenima na Trgu nezavisnosti, rekavši da će demonstranti u četvrtak "krenuti u napad" ukoliko Januković brzo ne ponudi neke ustupke.

- Policija se sprema da nas hapsi - upozorio je Kličko i pozvao demonstrante da ostanu i brane trg.

Kličko je zapretio da će demonstrante "povesti u napad" i istakao da bi Janukovič mogao da rešsi situaciju bez krvoprolića ukoliko bi raspisao prevremene izbore.

Ne pokazujući raspoloženje za kompromis, ukrajinski premijer Mikola Azarov je danas radikalne demonstrante, koje je okrivio za sukobe, nazvao "teroristima" i optužio opozicione lidere da su odgovorni za smrt demonstranata.

Ovde možete pratiti trenutna dešavanja u Kijevu.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    22. januar 2014 | 22:01

    Ovde se pored Ukrajine i Rusija brani jer Kijev je majka svih ruskih gradova.Ne sumnjam da iza svega stoje bezbednosne sluzbeza zapadnih drzava i njihovi americki mentori

  • koloven

    22. januar 2014 | 22:57

    Uhapsite Klička...EU ne bira sredstva...kao i u slučaju Srbije ,Libije, ...... korak po korak do Rusije

  • Ajde bre

    22. januar 2014 | 22:29

    Vec vidjeno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA