UKRAJINSKA REVOLUCIJA: Kijev u plamenu, krvavi sukobi demonstranata i policije (FOTO) (VIDEO)

Gumeni meci, plajenje guma, pendreci, Molotovljevi kokteli, požari i ostala improvizovana oružja dominiraju ulicama glavnog grada Ukrajine. Demonstranti već peti dan u ovoj godini izlaze na trgove, traže raspisivanje prevremenih izbora i nastavljaju sukobe sa policijom

  • 7

U Kijevu je jutros između policije i demonstranata došlo do nekoliko sporadičnih sukoba, ali je situacija mirnija u odnosu na jučerašnje sukobe, dok iz Moskve poručuju da Rusija neće intervenisati.

Lider ukrajinske opozicije, bivši bokserski šampion, Vitalij Kličko zatražio je od demonstranata da se pridržavaju osmočasovnog prekida sukoba sa snagama bezbednosti pred razgovore sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Tokom noći demonstranti su učvrstili svoje barikade sa džakovima peska, a jutros su bacali kamenice dok je policija uzvratila šok bombama.

Ukrajinska policija za suzbijanje demonstracija raspoređena je i jutros u centru Kijeva dok su na drugoj strani, iza barikada, demonstranti odlučni u nameri da nateraju Janukoviča da rapsusti vladu, raspiše prevremene izbore i opozive stroge zakone o zabrani javnog protestovanja.

Demonstranti su u sredu postavili ultimatum predsedniku Janukoviču da raspiše prevremene izbore u roku od 24 sata ili će se suočiti sa još žešćim protestom.

- Smatramo da nemamo prava da intervenišemo ni na koji način u unutrašnjim poslovima naše bratske Ukrajine. To je neprihvatljivo i Rusija to ne radi i neće ni da radi - rekao je danas portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da Kremlj prati događaje sa "ogromnom pažnjom, anksioznošću i ponekad s bolom", ali da je ubeđen da će predsednik Viktor Janukovič razrešiti situaciju.

Peskov je kritikovao to što se strani ambasadori u Kijevu mešaju u rad ukrajinskih vlasti govoreći im šta da rade, odakle da povuku policiju i slično, a što je apsolutno za Moskvu neprihvatljivo.

Putin se nije lično još uvek oglasio u vezi poslednjih nasilnih sukoba u Kijevu u kojima je petoro demonstranata poginulo, od kojih je četvoro pogođeno mecima.

Ukrajinska vlada optužuje pro-opozicione demonstrante da su održavali nedozvoljene mitinge, zauzimali i blokirali administrativne zgrade i uništavali istorijske spomenike.

Razbijene barikade, gumeni meci i besni rat na ulicama u srcu Kijeva bio bi kratak opis jučerašnjeg dana u prestonici Ukrajine.

Veliki požar i dalje gori u Ulici Gruševski ispred kordona policije koji pokušava da ugasi požar vodenim topovima, ali im to ne uspeva jer demonstranti neprestano donose nove gume sa Evropskog trga.

Demonstranti prkose policajcima koji pokušavaju da ugase požar, bacajući na njih Molotovljeve koktele, polomljene cigle, improvizovano oružje i lupaju u bubnjeve domaće izrade.

S druge strane, policija je ispaljivala gumene metke koji su ispunili nebo Kijeva, a zveckanjem pendrecima i štitovima su pokušali da pomere demonstrante sa gradskog trga.

Nekoliko demonstranata je oborila na zemlju i tukla ih, iako su foto-reporteri bili raspoređeni na svim ključnim mestima. Crni dim od zapaljenih guma "davio" je vazduh na temperaturama ispod nule.

Više hiljada ljudi okupilo sei  ispred ambasade SAD u Kijevu i protestovalo protiv mešanja Amerike u unutrašnje stvari Ukrajine. Organizator ove akcije je pokret "Stanovnici Kijeva za čist grad", preneo je Itar-Tas.

Ovaj pokret je već osudio masovne nerede u centru Kijeva i pozvao demonstrante da uklone barikade.

Nakon malog "odmora" pred kraj prošle godine, protesti su ušli u peti dan od početka godine.

Poslednja vest je da je Jermenska zajednica obećala 100.000 dolara nagrade za "glavu" čoveka koji je ubio Sergeja Nigojalavnina, jednog od poginulih tokom jučerašnjeg dana.

Protesti u centru Kijeva započeli su u novembru, kada je ukrajinska vlada iznenada odlučila da ne potpiše sporazum sa EU, već se okrenula bližoj saradnji sa Rusijom.

Pogledajte sukobe na ulicama Kijeva uživo:

(Telegraf. rs / Izvor:Tanjug,rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    23. januar 2014 | 17:00

    Zasto ti demonstranti ne zapale Berlin ili Pariz da vidimo dal se to moze tamo preko??? Nekoliko stotina hiljada ometa normalan zivot tolikoj drzavi .. treba izvesti tenkove pa ima dati demokratski odgovor .

  • marko tlgrf

    23. januar 2014 | 16:31

    Udri izdajnike i plaćeničku bandu.

  • koloven

    23. januar 2014 | 16:44

    Bivše Kolonijalne sile bi ovakve i slične probleme rešile lako i brzo +++++++ +++++++++++++++++++++

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA