POSLEDNJI ROK: Još pet dana za legalizaciju

Pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damjanović rekla je da se ne planira novi rok za legalizaciju, a da će sankcija za sve one koji se ne prijave za legalizaciju biti rušenje nelegalno izgrađenih objekata

  • 4

Pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović poručila je da rok za podnošenje zahteva za legalizaciju ističe 29. januara i da neće biti produžavan.

Ona je navela da prema gruboj proceni, u Srbiji ima više od pola miliona objekata građenih bez dozvole.

Pomoćnica ministra je navela, gostujući u na RTS, da u ovom trenutku Ministarstvo građevinarstva i urbanizma ne planira novi rok za legalizaciju, a da će sankcija za sve one koji se ne prijave za legalizaciju biti rušenje nelegalno izgrađenih objekata.

Podsetila je da će rok za plaćanje iznosa legalizacije u pojedinim lokalnim samoupravama biti i 20 godina.

Na navode novinara da je u Leskovcu, gde ima oko 15.000 nelegalnih objekata, zahteve podneo 220 vlasnika, Damnjanovićeva je rekla da je u celoj Srbiji, prema podacima Ministarstva slična situacija.

Prema njenim rečima, građani po starom običaju čekaju poslednji dan da podnesu zahtev za legalizaciju.

- Srbija se bori sa problemom nelegalnih objekata od 1997. godine, i ta borba nije dala neke preterane rezultate. Svaki zakon koji je regulisao ovu oblast bio je povoljniji od prethodnog - kazala je Damnjanovićeva.

Međutim, kako je rekla, zakon koji je stupio na snagu u novembra prošle godine ima malo pooštrene uslove, koji se odnose na cenu legalizacije i obima i vrstu tehničke dokumentacije.

- Cena legalizacije biće prepuštena jedinicama lokalne samouprave, kojima takođe ističe rok da donesu odluke o visini naknade - kazala je Damnjanoviceva i dodaje da je Privremeno veće Beograda, na primer, donelo odluku da građani mogu da plate legalizaciju na rate na 20 godina.

Damjanović je rekla da svi građani koji su predali zahteve do 11. marta 2010. ne moraju da ih ponovo podnose.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drragi

    24. januar 2014 | 11:58

    Evo trcim. Hahahahaha

  • blinker

    24. januar 2014 | 17:35

    Prvo je Velja Ilic veoma trezan izjavio legalizacija ce da bude samo 100 evra,a onda je sud ponistio tu odluku rekavsi da to nije posteno prema onih 10 posto gradjana koji su platili pun iznos legalizacije,ajde da vidimo kako su to samo njih deset posto uspeli da legalizuju,a mi drugi i pored sve uredne dokumentacije tada nismo,pa zato sto su potplacivali i podmicivali kao sto ce opet da se radi jer opet legalizacija prelazi u ruke opstina i ponovo veze i vezice

  • Drragi

    24. januar 2014 | 11:59

    Evo trcim. Da skupite malo parica i to od mene. Kakva ideja ha ha ha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA