ROGLA, TERME ZREČE I POHORJE: Mesta koja oduzimaju dah u svim godišnjim dobima (FOTO) (VIDEO)

Na samo par sati od Srbije nalazi se prelepa planina Rogla na kojoj možete da ispunite sve svoje skijaške želje, i jedna je od značajnijih ski-centara u Sloveniji i Evropi. U podnožju se nalazi Terme Zreče, idealna za uživanje, odmaranje i rekreaciju

  • 11

Slovenija je rešila da pruži svojim gostima najbolji mogući odmor i uživanje, i polako, ali sigurno je na putu da postane omiljena destinacija turista. Sa svojom prelepom prirodom i hedonističim načinom pristupa hrani svakog će oduševiti.

Aktivno, ekološko i zdravo je krilatica slovenačkog turizma. Time su krenuli da pridobijaju goste, u vremenu kada se sve više teži da se sačuva priroda, a koji istovremeno žele da posete sva prirodna bogatstva koje Slovenija ima na pretek.

Telegraf je posetio ovaj severoistočni deo bivše Juge i videli smo da sadrži neistražene skrivene lepote koje su naši turisti počeli polako da otkrivaju, misteriozne neispričane legende i idealna mesta za uživanje u zimskim sportovima, nezaobilazna tradicionalna preuskusna jela i dezerti zbog kojih ćete da poližete prste. Ono što karakteriše Pohorsku regiju su i vina, toliko pitka i fina za nepca da ćete poželeti da ih degustustirate po ceo dan.

OLIMPIJSKI CENTAR ZA ZIMSKU IDILU I LETNJI UŽITAK

Na oko 5-6 sati vožnje od Srbije, na 1.517 metara nadmorske visine nalazi se slovenačka planinska lepotica - Rogla. U zimskim danima, jedna od popularnijih ski-centara, prekrivena je bajkovito belim snegom koji se uvlači u pohorske omorike stvarajući atmosferu kojoj ćete se potpuno prepustiti. Odlično pripremljena skijališta i pruge za trčanje pružaju užitak od pozne jeseni pa sve do ranog proleća.

Iako ove zime u ovom delu Evrope slabo ima snega, skijalište pruža oko 100 smučarskih dana, jer su sve staze opremljene sa napravama za zasneživanje. Tako da ne postoji briga i strepnja da li ćete da zadovoljite svoje zimske potrebe. Takođe, ovde postoji i zabava za najmlađe zbog čega je Rogla i destinacija za porodične odmore. Oni koji vole adrenalin i uzbuđenja neće ostati uskraćeni, jer je Rogla poseduje Fan park, poligon za bordere i free style skijanje, i skakaonice.

I to nije sve, tu je i mehaničko sankalište Zlodejevo koje nudi zabavu tokom cele godine. Nakon zabave za sve uzraste na 1.360 metara dugoj pruzi i adrenalinska vožnja u srcu bajkovitih pohorskih šuma, osmeh vam neće silaziti s lica. Zbog sve veće popularnosti trčanja na skijama, na Rogli se nalazi i trkački poligon.

SKIJAŠKI I PORODIČNI ODMOR

Poseban ugođaj predstavlja noćno skijanje na romantično osvetljenom skijalištu, Košuta i Jasa. Za one koji nikada nisu stali na skije tu su nasmejani instruktori za sve sportove i škola za početnike. Takođe, Rogla je olimpijski i skijaški centar od 1997. godine. Sve ukupno, vrhunsko opremljen rekreativni centar koji se zimi pretvara u beli raj.

Rogla može da se pohvali organizacijom svetskih, evropskih i regionalnih skijaških takmičenja, a dok smo mi bili u poseti održavao se Svetski kup za snoubordere. Posle višesatnog uživanja na snežnim aktivnostima, možete se opustiti u "Deželi dobrog počutja" (Zemlja dobrog ugođaja), gde vas čekaju bazeni, saune, raznolika ponuda masaža i kupki u dvoje.

Obavezno probajte "Pohorski lonac", supu ili popularnu juhu, sa tri vrste mesa koju je šefica kuhinje spremila specijalno za hladne dane. Ukoliko ne želite da se "odvojite" od skijanja, sedam restorana je raspoređeno na stazi. Ukoliko ipak niste skijaš, ima zabave i za vas. Hoteli Planja i Rogla na planinskoj lepotici povezani su zajedničkom recepcijom, restoranom, a la carte restoranom i velikom sportskom dvoranom.

Sportsku ponudu dopunjuje mala dvorana za borilačke veštine, skvoš, stoni tenis, stena za penjanje i moderno opremljen fitnes centar. Pogodna je za kondicione i taktičke pripreme sportista. Na Rogli se nekada pripremala i juniorska reprezentcija Jugoslavije, na čelu sa Vlade Divcem i Draženom Petrovićem. Tu se nalaze i Hotel Brinje i bungalovi Rogla. Trenutno se gradi trkački centar sa hotelom, pored novog stadiona za fudbal.

Na samo 16 kilometara od Rogle nalazi se mali slovenački gradić Zreče, koji se razvio u poslednjih 30. godina i postao grad 1987. Danas je je grad sa savremenom industrijom i brzo rastućim turizmom. Tu je i Terme Zreče s bazenima sa termalnom vodom, saunama, solarijuma... I čini odličnu dopunu sportskoj ponudi planini u Pohorju.

Spustili smo se u Zreče da bi se uverili da li je istina da žuborenje termalne vode smiruje i revitalizira. Mir, predivna okolina i vedra priroda svrstavaju ovo prirodno termalno lečilište među skrivene kutke na Zemlji, gde se telo odmara i puni baterije.

Smestili smo se u Vile Terme Zreče koje se nalaze tik uz jezero, gde svaki apartman ima predivan zeleni pogled na okolinu. Zanimljivo je da možete povesti i svoje ljubimce da uživaju s vama u prostranim apartmanima s pogledom na jezero i zeleno Pohorje.

Lečilište se temelji na 4 prirodna faktora: zdravoj gorskoj klimi, akratotermalnoj vodi, terapijama sa oblogama od blata, koje se dopunjuju različitim rehabilitacijskim postupcima.

SPA,MASAŽE I TERMALNA VODA

Lečilište je odlično i za lečenje povreda, reumatizma, bolove nervnog sistema... Programi rehabilitacije se izvode u savremeno opremljenom medicinskom centru na čelu sa stručnim licima. U Terme Zreče akcenat je stavljen i na očuvanju zdravlja i sprečavanje novih bolesti, sa specijalističim ambulantama u okviru centra.

Raznolikost ponude za provođenje slobodnog vremena zaokružuju sadržaji i prostori namenjeni opuštanju i odmoru. Da se osvežite, opustite i relaksirate, ništa nije bolje od bazena. Još kada se tome doda da su napunjeni termalnom vodom, užitak je zagarantovan.

Terme imaju osam bazena, temperatura vode je od 27 do 35 srepena Celzijusa, i toliko su prostrani da možete slobodno da ronite i plivate. Zimi ćete se brčkati u bazenima okruženi snežnim pokrivačem. Postoje i spoljašnji i unutrašnji bazeni, dok su leti za mališane predviđeni tobogani, plovidba sporom rekom i, naravno, nezaboravne igre u bazenima.

Da biste okrepili svoje telo, izbacili toksine i štetne materije, u sklopu centra se nalazi odlično opremljeno Sauna selo. Postoje finske saune (sa kristalnom terapijom i terapijom u boji), dve parne saune, gde možete da uživate u mirisu biljki sa Pohorja. Možete da izaberete i jednu od dve infracrvene saune i kasnije da se odmorite na ugrejanim ležaljkama od keramike.

Idila, Wellness & spa centar je centar za opuštanje, za negu tela. To je prostor raja: sinergija muzike, mirisa, masaža, kupki, atmosfere i topline, posle čega ćete biti "kao novi".

Uz Vile, tu su i dva hotela koje možete da izaberete: Hotel Atrij i Vital. Sobe su porodične, međusobno povezane, sa finskom saunom, parnim tušem i kadom za masažu na terasi, i omogoćavaju kvalitetno provođenje slobodnog vremena u krugu porodice.

ZAVODLJIV PJENUŠAC I GOLF

Zreča je poznata po bogatoj i izvanrednoj kulinarskoj ponudi, gde majstori kuhinje pripremaju ukusnu hranu, koja služe uz odlična vina. Kuhinja hotela ima čak i svoj vrt sa začinima i mirođijama. Za doručak smo poslušali savete domaćina i poslužili smo se svežim voćem i vinom. Iako je jutro, izrsno prija. Tu je i Švedski sto sa raznoraznim jelima za početak dana, ima čak i za one najprobirljivije. Ali, bez vina bi bilo kao da niste ni doručkovali.

Zbog toliko hvaljenog pića za Bogove, zaputili smo se ka obližnjim Slovenskim Konjicama da bi degustirali jedna od najboljih vina. Zlati Grič je priča o vinogradima, predivnom imanju Škalce, nestvarnim pejzažima, odličnom penušavom vinu i vinu Konjičan. Ali, to nije sve što pruža Zlati Grič. Usred nepreglednih 75 hektara vinograda nalaze se golf tereni, stari dvorac koji je pretvoren u moderni smeštaj i gostiona sa predivnim ambijentom za svadbe i proslave.

Glavna delatnost su grožđe i vino, a godišnje se proizvede 300-400.000 litara i to sve iz okolnih vinograda. Prevlađuju bele sorte, kao što su laški rizling, renski rizling, šardone, sivi i beli pino, pa sve do modrog pinoa. U grupi kvalitenih vina Zlati Grič proizvodi beli i crveni Konjičan i Modru frankinju.

Konjiško vinogradarstvo ima već više od 800. godina tradicije, koja je zapisana u francuskim zapisima reda kartuzijanaca iz Žičke kartuzije (1164). Otokarjev vinski podrum za penušava vina leži u starim podrumima ispod kartuzijanskog samostana Žiče.

Zlati Grič proizvodi samo kvalitetna i vrhunska vina, jer se njihova tehnologija temelji na minimalnim opterećenjima vinove loze i na prozvodnji, koja je ljubazna po prirodu. Čak je i podrum smešten u brdima i prilagođen njima, arhitektonski je "zalomljen" da se ne bi dirali vinogradi.

Moderne tehnologije, pitka vina i savršeni ambijent je ono što krasi podrum Zlati Grič. Klima i podneblje, koje uz mnoge sunčane dane daje svoj pečat sa mešavinom alpskog i panonskog podneblja i meša se sa obroncima Pohorja i Konjiške gore.

Vinogradi Zlati Grič su u idiličnoj pokrajini, u brdašcima iznad grada Slovenske Konjice, koji leži medju Konjičkom gorom i veličanstvenim Pohorjem. U savršenom okruženju su smešteni golf tereni, njih devet na površini od 2.500 metara. Prekrasno sređeni i uz čašu vina su savršena relaksacija.

RADIONICA U VLASNIŠTVU JEDNE PORODICE VEĆ 250 GODINA

Sledeće odredište nam je bila Ošlakova kovačija, stara kovačnica koja je nastala oko 1770. godine. Sadašnji oblik je dobila 1789. kada je zvanično upisana u knjige i kada su iznad vrata postavljeni "ukrasi" kovačnice.

Jedna je od retkih očuvanih spomenika, na samo tri kilometara udaljena od Zreče, i tu smo se upoznali sa starom tradicijom, koja je danas neisplativa.

Testerski mehanizam pokreću dva vodna točka. U glavnom prostoru zgrade je radionica, u manjem prostoru je deo za materijal i izradjene proizvode. U unutrašnjosti se nalaze zanimljive sprave na vodni pogon. Među znamenitostima ovog domačinstva su i pumpa za vazduh, čekič i bogata zbirka ručno izradjenog alata za tadašnji rad na njivama i u štalama. Sve ono što je potrebno za seljačku svakodnevicu.

Kovačnica je vlasništvo Ošlak familije od njenih početaka, pa do danas. Od 1789. godine, pa sve do 1990. je kovačnica radila, a tada je pretvorena u muzej. Zbog neisplativog rada i sadašnjih fabrika sada je divno mesto koje nas vraća i upoznaje sa prošlošću.

Pokazaće vam kako su te stare mašine "harale" u svojim najboljim danima, jer ti sistemi i dalje funkcioniošu. Možete da napravite neki čekić ili srp, da osetite kakav je bio ovaj stari zanat naših predaka.

Ukoliko ste avanturisti, gurmani ili tražite odmor, ovo područje je destinacija koja morate da posetite. Domaćini su nam rekli da ko god dođe u Pohorje uvek se ponovo vrati, a mi ćemo sigurno ponovo doći da uživamo u prirodi i čarima ovog dela Slovenije.

(N. Ivanovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ze

    2. februar 2014 | 00:40

    Cim legne plata od 22 000 din odma idem tamo

  • Bojke

    2. februar 2014 | 09:49

    Na samo korak od svih nas nalaze se prelepa Sumadija, Povlen, Maljen, Zlatar, Pester, ...pecine, vodopadi, prelepe sume i fauna Istrazite Srbiju prvo! Govorim iz licnog iskustva jer obisao sam celu Sloveniju i lepa je ali svaki predeo je mogao da se pronadje i kod nas...

  • Stanac

    2. februar 2014 | 10:22

    Svaka zemlja je lepa, srbija isto lepa samo je treba odrzavti ( cistiti ne bacati smece bilo gde) pogledajte vase parkove ,strandove sume, svega i svasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA