RADIO-AMATERI: Heroji koji pomažu u vanrednim situacijama (VIDEO)

Radio-amateri u proteklih 90 godina pritekli su u pomoć građanima u kriznim situacijama mnogo puta, prilikom požara, zemljotresa, ali i bomardovanja 1999. godine

  • 6

Članovi Saveza radio-amatera Srbije (YU1SRS), koji su tokom prošlog meseca pomogli u evakuaciji građana zarobljenih na zavejanim putevima oko Zrenjanina, bave se hobijem od ogromne važnosti koji u kriznim i vanrednim situacijama često predstavlja jedini vid komunikacije.

- Danas je i pored svih modernih tehnologija radio-veza i dalje najsigurnija. Mobila telefonija može da "padne", baterija da se istroši, kredit za razgovor da se potroši, ali kod radio-amatera veza uvek funkcioniše - kaže za Telegraf radio-amater Živojin Petrović YU1PZ.

U proteklih 90 godina, koliko radio-amaterizam u Srbiji postoji, pritekli su u pomoć mnogo puta u kriznim situacijama poput požara, zemljotresa i bomardovanja 1999. godine.

- Prilikom velikih požara na Kopaoniku i Goliji pre dve godine, radio-amater Boban YU2KBS i još njih dvadesetak, podigli su mrežu za opasnost i pomogli vatrogascima kada u tim predelima nijedan sistem mobilne telefonije nije funkcionisao - kaže Petrović.

Kada je olujni vetar u januaru u okolini Zrenjanina onemogućio komunikaciju između vozila koja su radila na raščišćavanju snega, oni su pomogli u pružanju pomoći svima zarobljenima na neprohodnim putevima.

- Najveći odjek u javnosti ostavio je naš rad za vreme bombardovanja SRJ 1999. kada je i pokrenuta "Radio-mreža za opasnost". Naša uloga bila je od velikog značaja za vojsku i ostale bezbednosne službe jer su hiljade radio-amatera danonoćno izveštavali sa terena i prenosili informacije o dolasku aviona-bombardera, povređenima i usmeravali spasilačke službe ka njima - kaže on.

"Radio-mreža za opasnost" je od tada aktivna i u normalnim prilikama ona radi u "tihom hodu", a aktivira se po potrebi.

Ipak, suština radio-amaterizma je u druženju, eksperimentima u radio-vezama, učenju i širenju poznanstava. Svakodnevno iz Srbije u svet, putem radio-veze, radio-amateri pošalju na stotine hiljada poruka kojima prenose neku lepšu sliku Srbije.

- Upoznati nekoga na drugom kraju sveta i biti u kontaktu sa njim putem radio-talasa osećaj je kakav internet društvene mreže ne mogu pružiti - smatra Petrović.

Pored "običnih" radio-veza, kontakt se može ostvariti i najsavremenijim sistemima kojim se emitovani radio talas, usmeren ka Mesecu, jonizovanim meteorskim tragovima, polarnoj svetlosti (Aurori)..., odbija od tih svemirskih tela ili pojava, a prihvata ga npr. radio-amater u Australiji. Sateliti i uređaji koji i ovog trenutka kruže u orbiti oko naše planete, takođe mogu služiti za ostvarivanje amaterske radio-veze.

- Ipak, kako bi se mladi afirmisali i uključili u ovaj hobi potrebni su radio-klubovi širom Srbije, što zahteva sredstva koja savez u ovom trenutku nema. Pomoć države je dobrodošla jer klubovi svoje usluge ne mogu komercijalizovati kao što to mogu alpinisti, ronioci itd... - naglašava on.

Uključivanje radio-amatera u "Štab za varedne situacije" koristilo bi i državi i klubovima koji bi dobili mali udeo u budžetu Srbije, što bi im omogućilo ponovnu afirmaciju ovog hobija na lokalnom nivou.

- Nedavno je i ministar saobraćaja Aleksandr Antić izjavio da će predložiti da Savez radio-amatera uđe u "Štab za varedne situacije"- kaže Petrović.

Sredstva koja bi dobili klubovi, koji inače svoj rad obavljaju na volonterskom nivou, iskoristili bi pored ostalog i na vraćanje dece u sekcije, njihovo obučavanje o tome šta znači tehnologija, elektronika i radiokomunikacija, ali i razvijanje kreativnosti i inovativnosti.

- Ako bi nas drzava podržala, onda bi svako veće mesto, možda i svaka osnovna škola, imala tehničku sekciju u kojoj bi pored ostalog uživali i u radio-vezama. Taj klub, ta sekcija bi mogla u nekim vanrednim prilikama da bude centar ili štab radio-amatera za vanredne situacije -  naglašava Petrović.

Cilj saveza je i ponovno pokretanje časopisa "Radio amater", koji je 70 godina donosio najnovije informacije i edukovao čitaoce o tehnološkim dostignućima i radio-amaterskim dešavanjima. Časopis trenutno izlazi u elektronskom izdanju nekoliko puta godišnje, zahvaljujući neverovatnom upornošću radio-amatera Srećka YU1DX.

Na Svetskom šapionatu u radio-amaterizmu 2012. godine, na Kopaoniku, učestvovalo je preko 500 najboljih ekipa iz celog sveta.

- U saradnji sa Turističkom organizcijom Srbije, savez pokušava da dobije organizaciju Svetske konferencije radio-amatera IARU, koja se održava jednom u četiri godine, i okupi predstavnike svih svetskih radio-amaterskih saveza u Srbiji 2017. godine - kaže on.

Koliko je ova najstarija društvena mreža, koja je povezivala radio-amatere širom sveta i pre pojave Facebooka i Twittera, popularna, govori i činjenica da ja ovaj hobi ponovo u usponu u tehnološko naprednim zemljama kao što su Japan i SAD, baš zbog toga što je ovaj vid komunikacije ličan i jedinstven.

Sve informacije o aktivnim klubovima i njihovim kontaktima zainteresovani mogu dobiti preko Saveza radio-amatera Srbije na sajtu www.yu1srs.org.rs, gde možete da saznate više o ovom plemenitom hobiju.

(A. Batoćanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    27. februar 2014 | 00:41

    Nema vise sekcija u skolama, nema vannastavnih aktivnsoti, drzava mora da se ukljuci ne samo za radioamatere vec i za druge hobije. Inace radioamateri su stvarno genijalci ovo sto rade je veoma plemenito. Cestitam!

  • Mile YU1Q

    27. februar 2014 | 07:34

    Treba pisati o radio-amatrima, odavno su ne pravedno zapostavljeni. Radio-amateri Srbije, samo u toku jedne godine, na medjunarodnim takmicenjima osvoje vise priznanja nego svi ostali sportisti za 10 godina. Pise o tenisu o radio-amaterstvu ne, zasto, zato sto u radio-amaterstvu nema para, ima samo ljubavi!

  • Zvonko

    27. februar 2014 | 00:10

    Bravo radioamateri!! Svaka cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA