Kako je propala Univerzal banka

- Slom Univerzal banke posledica je izostanaka adekvatnog nadzora Narodne banke Srbije (NBS) nad tom bankom - kaže akcionar Vladimir Divljan

  • 5

Suštinski razlog koji je doveo do oduzimanja dozvole za rad Univerzal banci jeste uticaj velikih dužnika na rukovodstvo banke, kaže akcionar Nebojša Divljan.

Slom Univerzal banke posledica je izostanaka adekvatnog nadzora Narodne banke Srbije (NBS) nad tom bankom, rekao je Divljan koji je najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke, i najavio tužbu za nadoknadu štete protiv NBS.

- Najveći dužnici banke, među kojima su, pre svega, kompanije Farmakom, Beohemija, Interkomerc, "progurali" su svog kandidata Dragana Tomića na mesto predsednika Izvršnog odbora Univerzal banke - rekao je Divljan.

Najveći dužnici banke su kompanije Farmakom, Beohemija, Interkomerc...

On je ocenio da je ta banka, iako je i ranije imala poteškoće u poslovanju, doživela slom posle "upada" te interesne grupe u organe banke početkom 2013. godine.

Kako je naveo, rukovodstvo banke odobravalo je značajne kredite tim kompanijama, kao i firmama povezanim sa njima, iako je bilo poznato da imaju probleme u poslovanju, kao i da su već bile u limitu izloženosti.

Divljan je najavio da će podneti tužbu za nadoknadu štete protiv NBS koja je, kako je naveo, "grubim nemarom, odnosno nesprovođenjem adekvatnog nadzora, oštetila akcionare".

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banderaš

    4. februar 2014 | 16:31

    Kako? Pa pokrali su sve,podelili pare i sada pošto imaju guvernerku,mogu fino da zamazu tragove. Eto kako. Pa nisu ni prvi ni poslednje lopurde što kradu po Srbiji od naroda. Sledeca je Srpska banka na redu.

  • Zanto

    4. februar 2014 | 16:57

    pa da, zbog tri coveka banke i nekoga iz vlasti posao je izgubilo 450 sluzbenika, uzas

  • ZMRKI

    4. februar 2014 | 17:48

    I,naravno-niko kriv,po obicaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA