Ovako se dolazi do plate od 4.500 evra

Prijavom u neku od registrovanih agencija koje se bave regrutovanjem i pripremom kandidata za posao u Norveškoj, najsigurnije je doći do posla, a Agencija garantuje redovnu isplatu

  • 13

Evropska kancelarija za zapošljavanje (EURES) obavila je izveštaj u kome se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, kojima se nudi prosečna mesečna plata od skoro 4.500 eura. Evo preduslova koje morate ispuniti da biste se zaposlili u ovoj nordijskoj zemlji.

Najtraženiji su inženjeri, konobari, kuvari, medicinsko osoblje, vaspitači za rad sa decom u predškolskim ustanovama i vozači. Mesečna primanja mogu biti, nakon odbijanja svih poreskih i socijalnih davanja, i do pristojnih 3.500 evra mesečno za rad na mestu medicinske sestre. Od te cifre treba odbiti novac za stan i hranu koja je bar 60 odsto skuplja nego u Srbiji, piše Blic.

Prijavom u neku od registrovanih agencija koje se bave regrutovanjem i pripremom kandidata za posao u Norveškoj, najsigurnije je doći do posla. Agencija garantuje redovnu isplatu, uz sva poreska i socijalna davanja u skladu sa norveškim zakonima.

Suvlasnik novosadske agencije “SENO resorsis”, srpsko-norveške firme, Lehel Drobnik, kaže da svako ko se prijavi njihovoj agenciji i prođe sve potrebne provere ima šansu da u jednom trenutku dobije posao u Norveškoj.

- Reč je zasad uglavnom o sezonskim poslovima, pre svega u oblasti ugostiteljstva u trajanju od tri do šest meseci. Pripremamo, međutim, i grupu medicinskih radnika koji bi u Norveškoj bili stalno zaposleni, a isti je slučaj i sa vaspitačima u vrtićima - priča Drobnik.

Osobe koje nisu državljani Norveške mogu da dobiju radnu dozvolu najviše na šest meseci, ali su i država i poslodavci spremni da ponude i opciju probnog rada.

- U tom slučaju gotovo je 95 odsto sigurno da će onaj ko potpiše ugovor o probnom radu na godinu dana posle toga biti primljen i za stalno - kaže Drobnik.

1. korak - Prijava - agenciji poslati biografiju na srpskom i engleskom jeziku u elektronskoj formi, fotokopiju ili skeniranu diplomu i reference o prethodnom radnom iskustvu.

2. korak - Selekcija i priprema - intervju u agenciji gde se utvrđuju afiniteti kandidata i njegov profil i proverava znanje engleskog jezika. 3.500 dinara košta psihološko testiranje i provera referenci.

3. korak - Provera norveškog jezika - radi profesor norveškog jezika. Za radnike u ugostiteljstvu potreban je osnovni nivo, dok je za medicinske radnike potreban viši nivo znanja jezika - B1. Postoji mogućnost pohađanja kursa za one koji ne znaju norveški.

4. korak - kada u agenciju stigne ugovor o radu s određenim poslodavcem, kandidat se izjašnjava da li ga prihvata ili ne. Tek kada ga prihvati, potrebno je obezbediti overeni prevod diplome na engleski jezik, prevod neophodne dokumentacije (licence, državni ispit...), fotokopiju pasoša i izjavu da nije krivično osuđivan, odnosno da se protiv njega ne vodi krivični ili prekršajni postupak. U pronalaženju smeštaja u Norveškoj može da pomogne i Agencija.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale pfc

    4. februar 2014 | 19:44

    To su priče za malu decu. Zivim u Skandinaviji preko 20 godina i to što pišete nije istina. Plata posle poreza od 3500 eura nije realna ni za doktora opšte prakse. Hrana skupa preskupa a stanovi ubijaju preko 1000 eura za trosoban i to u getu. Ovde nema rada na crno i ko ce da vas primi kada su vize na tri meseca. Poznavanje jezika je pod obavezno a to da im treba konobara je smešno i to koji ne poznaju jezik. Vozača treba a kako preko Europe sa Srbijanskim pasošem koji nije u Šengenskom sporazumu. Nemoj posle bude kao u Sociju. Čuvaj te se prevaranata ljudi.

  • Tijana

    4. februar 2014 | 19:53

    Pa pobogu,zasto bi neko isao preko agencije koja zaradjuje na tome?Lepo onaj ko veruje da je tako,spakuje stvari i ode u Norvesku.Ja zivim u Svedskoj i mogu sa sigutnoscu da kazem da je i 3500 e malo da se prezivi u Norveskoj,sem ako ne jedete salame svaki dan.Raspitajte se koliko kosta stan,koliko kosta zivot na dnevnom nivou,pa saberite.A o Norveskom jeziku i da ne pricam,kurs sfi traje par meseci, a za to vreme ne mozete da radite.I ko kaze da nase diplome vaspitaca vaze i u Norveskoj?Diplome se nostrifikuju.Svima zelim uspeh,ali pre toga se LEPO raspitajte o svemu.

  • nebitna

    4. februar 2014 | 19:38

    Puno vam se zahvaljujem što često pišete o zaradi u Norvešku !!!! Setili se mnogi mene !!!! Sad pišu i javljaju se !!! Veliki pozdrav od mene iz Osla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA