Avganistan legalizovao zlostavljanje žena!

Ova zemlja dozvolila je muškarcima da legalno zlostavljaju svoje žene, a ove propise koje je odobrila avganistanska skupština trebalo bi da potpiše i predsednik Hamid Karzai

  • 12

Novim avganistanskim zakonom muškarcima je dozvoljeno da zlostavljaju svoje žene, decu i sestre bez straha od sudskog gonjenja, čime je neutralisan dugogodišnji spori napredak u ograničavanja zloupotreba žena u ovoj zemlji, koja toleriše "ubistvo iz časti", prisilna venčanja i teška zlostavljanja u porodici.

Ipak, novim propisima ostvaren je i jedan značajan pomak u avganistanskim propisima o krivičnom postupku, time što se brani da rođaci optuženog svedoče protiv njega, piše londonski Gardijan.

Avganistanske žene su nasilju najizloženije u svom domu, tako da će novim propisima biti ućutkane i takve žrtve i većina potencijalnih svedoka nasilja.

Nove propise je odobrila avganistanska skupština i preostalo je da potpis na njih stavi predsednik Hamid Karzai.

Stupanjem na snagu nove regulative postaće gotovo nemoguće osuditi nekog zbog "ubistva iz časti", čiji su vršioci očevi ili braća koji ne odobravaju ponašanje ćerke ili sestre. Takođe će biti skoro nemoguće osuditi nekog zbog prisilnog venčanja ili trgovine ženskom decom kako bi se izgladili sukobi među porodicama ili regulisali dugovi.

U Avganistanu je i dosad sudsko gonjenja počinilaca zloupotreba nad ženama predstavljalo retkost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    5. februar 2014 | 15:43

    Ne svidja mi se feminizam kao ideja. Ne mislim da polovi treba da budu izjednačeni. Ja sam žena, ja treba da vrištim i pokazujem na pauka a moj muškarac da me spasi! Ali ovo nipodaštavanje ženskog roda mi teško pada i u novinskom članku...

  • Mici

    5. februar 2014 | 15:43

    Zar bombardovanje i rat nije donelo demokratiju i red u ovoj zemlji?

  • B

    5. februar 2014 | 15:41

    Tugo pregolema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA