JEZIVO: Osakaćene genitalije kod više od 125 miliona žena

Užasavajući postupci sakaćenja često se sprovode uz učešće samih žena, "zatočenica" tradicije i društvenih normi, ali da žene manje podržavaju tu praksu, kao i da je sve veći broj muškaraca za napuštanje obrezivanja, saopštio je UNICEF

  • 0

Sakaćenje ženskih genitalija nastavlja da pogađa više od 125 miliona žena i devojaka u oko 30 zemalja Afrike i Bliskog istoka, navedeno je u saopštenju UNICEF-a.

Ta sakaćenja su, kako je između ostalog naveo UNICEF, povodom Svetskog dana protiv sakaćenja ženskih genitalija i obrezivanja, 6. februara tesno vezana za određene etničke grupe. Kako piše francuski "Mond", sakaćenje ženskih genitalija ima tendenciju blagog smanjenja u svetu, ali 30 miliona devojaka rizikuju da budu još žrtve toga u narednih 10 godina.

UNICEF se zalaže za uključivanje svih faktora, iz zajednice, politike, verskih krugova i zdravstva, u rešavanje tog problema.

Mišel Barzaš, predsednica francuskog ogranka UNICEF-a, navela je i da se ti postupci veoma često sprovode uz učešće samih žena, "zatočenica" tradicije i društvenih normi, ali da žene manje podržavaju tu praksu, kao i da je sve veći broj muškaraca za napuštanje obrezivanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA