SVETAC KRVAVIH RUKU: Stepinac sarađivao u klanju Srba, a Vatikan ga slavi!

Po ulasku Nemaca u Zagreb 1941.godine Stepinac podržao osnivanje NDH * Bio je politički mentor i duhovni otac Anta Pavelića * Blagosiljao ustaške zločince koji su klali Srbe, Jevreje i Rome * Posle rata skrivao ratne zločince u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu

  • 34

Proglašenje Alojzija Stepinca svetim biće završeno do kraja ove godine. Međutim, postavlja se pitanje kako čovek koji je se smatrao mentorom i duhovnim ocem Ustaša i Anta Pavelića, može biti svetac.

Na misi u rimskoj crkvi svetog Jeronima kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašavanje svetih, najavio je da će papa Franja proglasiti Stepinca svetim, na osnovu nalaze lekarske komisije koja je potvrdila čudesna ozdravljenja od strane Stepinca.

Očekuje se da će sam papa Franjo veoma brzo javno da objavi datum kada će proglasiti Stepinca svetim, ali pre toga i kardinalski zbor treba da se složi s dokumentacijom koju je prikupila vatikanska Kongregacija. Međutim, nema sumnje da će ovaj slučaj uzburkati duhove prošlosti, jer se Stepincu pripisuju mnogi zločini.

Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima. Na teret mu se stavljaju nasilno pokrštavanje Srba i davanje podrške Ustašama za strašne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima.

U svom dnevniku Alojzije Stepinac s puno mržnje piše o pravoslavnim Srbima i navodi plan za unijaćenje:

- Stoga već u interesu Rimokatoličke crkve moramo učiniti sve da narod hrvatski ostane zdrav i kulturno jači. Najidealnije bi bilo da se Srbi vrate vjeri svojih otaca, tj. da prignu glavu pred namjesnikom Kristovim Svetim ocem. Onda bismo i mi konačno mogli odahnuti u ovom dijelu, jer bizantizam je odigrao strašnu ulogu u povijesti ovog dijela svijeta u vezi s Turcima - navodi Stepinac.

Slično je zapisao i povodom puča u Beogradu, 27. marta 1941. Tu se njegovo mišljenje nije mnogo razlikovalo od Hitlerovog stava u naređenju izdatom o nužnosti uništenja Jugoslavije i vojno i politički kao države.

Hrvati i Srbi dva su svijeta, sjeverni i južni pol koji se nikad neće približiti osim čudom Božjim. Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope, skoro veće nego protestantizam. Tu nema morala, nema načela, nema pravede, nema poštenja - dodaje ljutito Stepinac.

Odgovornost Vatikana utoliko je veća ukoliko je katolička crkva u NDH, na čelu s nadbiskupom Stepincem, pozdravila i usvojila "zakonske odredbe o prijelazu s jedne vjere na drugu" istovremeno kad je počelo ustaško klanje Srba, Jevreja i Roma u NDH.

U njegovom sedištu u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su Ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Stepinčevo angažovanje tokom Drugog svetskog rata dobilo je i sudski epilog. Do slučaja "Stepinac" je došlo povodom nikada dovoljno razjašnjenog primera ustaškog komandanta Erika Lisaka, koji je otkriven u prostorijama Kaptola, tj. u centru Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Lisak je bio tražen kao ratni zločinac, a kad je otkriveno njegovo skrovište, težina optužbe za skrivanje pala je na vrh Katoličke crkve i nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Zbog saradnje s okupatorom i ustašama Alojzije Stepinac osuđen je na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala, gde je i umro 10. februara 1960. od retke bolesti.

Hrvatski sabor je 14. februara 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu, po kojoj je on bio nepravedno osuđen na montiranom procesu. Optužbe da je trovan nikad nisu dokazane.

Papa Jovan Pavle II proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici 3. oktobra 1998, a pomen na njega - Stepinčevo, pada 10. februara. Kult Alojzija Stepinca je veoma rasprostranjen među Hrvatima, a kad na to dodamo konstantnu mržnju prema Srbima, klanjanje ratnim zločincima, postavlja se pitanja da li je NDH prestala da postoji.  Makar u nečijim glavama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobari bor

    12. februar 2014 | 00:35

    Bog sve vidi,ko pobegne od kazne na ovom svetu,tesko ce na onom.

  • Srpkinja

    12. februar 2014 | 09:31

    Otisla sam iz mesta gde ga slave kao zastitnika - nikada se ne bih vratila tamo...

  • njegos

    12. februar 2014 | 07:22

    Satanisticka organizacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA