JOVAN DUČIĆ: Mrzitelj Hrvata i pisac najlepših ljubavnih stihova! (VIDEO)

Zbog patriotskih pesama bio je proterivan sa radnog mesta, Hrvati ga i danas mrze zbog pesme "Sinu tisućljetne kulture", dok ga jedni smatraju ženomrscem, drugi njegove ljubavne pesme smatraju remek-delima

  • 47

Veliki srpski pesnik, pisac i diplomata, Jovan Dučić rođen je na današnji dan, 17.februara 1871.godine u Trebinju.

Zbog patriotskih pesama bio je proterivan sa radnog mesta, Hrvati ga i danas mrze zbog pesme "Sinu tisućljetne kulture", dok ga jedni smatraju ženomrscem, drugi njegove ljubavne pesme smatraju remek-delima.

Jovan Dučić je isprva predavao kao učitelj po raznim mestima u Bosni, a tokom boravka u Bijeljini proteran je od strane austrougarske vlasti zbog rodoljubive pesme "Otadžbina".

Pošto više nigde nije mogao da nađe učiteljski posao, otišao je u manastir Žitomislić gde je zapošljen. Potom prelazi u Mostar, gde zajedno sa Aleksom Šantićem pokreće časopis "Zora".

Ponovo je bio proteran i provodi oko 10 godina po Ženevi i Parizu. Posle završenih prava u Ženevi, dolazi u Srbiju gde postaje pisar, a potom dobija posao u diplomatiji. Bio je ataše u Carigradu, Sofiji, Rimu, Atini, Madridu i Kairu.

Drugi svetski rat ga zatiče u Madridu, a pošto je Španija priznala NDH, povlači se u neutralnu Portugaliju, a zatim odlazi u SAD. Tamo piše novinske članke i pesme na temu genocida srpskog naroda od strane Ustaša i umire 7.aprila 1943.godine. 

Sahranjen je u manastiru Svetog Save u Libertivilu, a njegova želja je bila da počiva u Trebinju. Ta želja mu je i ispunjena tek 2000.godine, kada su njegovi ostaci preneti u ovaj grad u Hercegovini.

ŠTA MU TO HRVATI ZAMERAJU?

Njegova pesma "Sinu tisućljetne kulture" i danas izaziva pravu pomamu i čini se da će uvek biti aktuelna. U prilog tome ide i transparent sa utakmice Srbija-Hrvatska prošle godine.

Samo jedan od spornih delova ove pesme su i stihovi:

S tuđinskom si kamom puzio po blatu, 

S krvološtvom zvera, pogane hijene, 

Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, 

I ubio porod u utrobi žene.

Čitavu pesmu, možete pročitati ovde. Pesma odlikuje otvorenom mržnjom prema Hrvatima, što pokazuje gnev koji je osećao Dučić posmatrajući sva zlodela koja su se tad dešavala.

Međutim, u svojoj poeziji, Dučić nije samo širio mržnju, već je ispisao i neke od najlepših ljubavnih stihova upućenih ženama. Tako njegova "Pesma ženi" predstavlja remek-delo:

Takođe, mnogi mu lepe etiketu ženomrzca, a najzaslužnije za tako nešto je tumačenje njegovih stihova i citata:

- Žena se pretvara i laže, i kad ljubi, i kad ne ljubi.

-  Kod žene je urođeno da vara na malo i na veliko, svesno i nesvesno, namerno i nenamerno, a vrlo često i bez ikakve zle namere, i čak sasvim često iz najbolje namere.

- Žena uvek mora da ima nekog koga će mučiti, bilo muža bilo ljubavnika.

Ima još mnogo primera, a čini se da je stvar lične percepcije šta je Dučić zapravo. Da li je za vas hrvatomrzac i mislite da je prezirao žene ili nešto sasvim treće? Imate reč...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igor A.R.

    17. februar 2014 | 21:53

    Stvarno ne znam sta je sporno u pesmi ,,sinu tisucletnje kulture", procitajte pesmu stih po stih i shvaticete sa je pesma istoriski osnovana,zato ga i mrze. ,,ti ne znade mrijeti kraj slomljenog maca, na poljima rodnim braneci ih casno,kitio si cvecem svakog osvajaca, pevao mu himne bezstidno i glasno ...."

  • маштакажеш

    17. februar 2014 | 22:33

    takozvani hrvati?Ne,ne mrzim ih,gade mi se!

  • double twin

    17. februar 2014 | 21:35

    Neprevazidjeni nas pesnik.Ko nebi mrzeo zver koja iz utrobe majke izvadi i ubije dete.Ko nebi mrzeo zver koja kolje i ubija decu u Jasenovcu 8 sati bez prestanka.Ko nebi mrzeo zver ...takvih je primera mnogo,mnogo na zalost.Nije mrzeo zene samo je mrzeo trenutke u kojima je sretao zene koje nisu ostavile damski karakter na njega...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA