BEDA: Minimalac Srbije najmanji u regionu!

Minimalna zarada u Srbiji najniža je u regionu. Svi su nas prestigli, Slovenija i Hrvatska odavno, a sada kaskamo i za Makedonijom i BiH

  • 21

Pune dve godine visina minimalca u Srbiji nije menjana i najniži iznos koji radnik u Srbiji može da primi je 115 dinara po satu, što je mesečno oko 20.000 dinara.

S obzirom na svakodnevno "skakanje“ cena, sindikalci traže da se zakonski minimum pomeri na 130 dinara, objavile su "Večernje novosti".

Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta predstavnici poslodavaca i Vlade istakli su da za povećanje nema sredstava u budžetu, međutim, predstavnici radnika nisu zadovoljni takvim objašnjenjem.

Prema rečima Dragana Zarubice, člana SES, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, poražavajuća je tvrdnja ministra finansija da je danas u Srbiji privilegija primati minimalac.

- Ovo je bruka i sramota za Vladu. Sve je poskupelo, a oni neće ni da razgovaraju o povećanju cene rada. S druge strane, iz budžeta se isplaćuju bonusi i pozajmice u iznosima od nekoliko desetina hiljada dinara, a za sirotinju ne može ni dve hiljade mesečno -  kaže Zarubica.

Osim reprezentativnih sindikata, SSSS i Udruženih granskih sindikata "Nezavisnost“, stav su podržali i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije i Udruženi sindikati "Sloga“.

- Minimalna zarada u Srbiji najniža je u regionu. Svi su nas prestigli, Slovenija i Hrvatska odavno, a sada kaskamo i za Makedonijom i BiH. Mislim da pokušaji da se na SES-u izbori više novca za radnike neće uroditi plodom pre izbora, jer povećanje minimalca vuče i niz drugih poskupljenja, poreza i doprinosa - tvrdi Ranka Savić iz ASNS.

Ovo pitanje je moralo da bude pokrenuto mnogo ranije, jer u Srbiji čak 400.000 radnika živi na minimalcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • romanticni zmaj

    19. februar 2014 | 01:07

    to je standardna plata kod privatnika ne minimalac

  • bojan

    19. februar 2014 | 06:49

    E? Kako? Vučić reče ima blago povećanje.. To je neka greška...

  • G-Man

    19. februar 2014 | 01:28

    Svi ispred nas..... U BiH protesti, a nama lepo......Milina....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA