Oko 60.000 diploma kao da ne postoji!

Deset godina se čeka na izradu Nacionalnog okvira kvalifikacija koji bi trebalo da klasifikuje nova zvanja

  • 0

Poslodavci na tržištu rada "ne prepoznaju" oko 60.000 mladih koji čekaju posao, zbog toga što nemamo Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK).

Ovo su procene Konferencije univerziteta Srbije, koja traži hitno donošenje ovog dokumenta, koji treba da pobroji i analizira sve nivoe obrazovanja i opiše koja znanja i veštine donosi određena diploma.

NOK bi trebalo da klasifikuje i nova zvanja, koja dobijaju diplomci novih studijskih programa, uvedenih po "bolonji", kao i završavajući ogledna odeljenja srednjih škola.

- Veliki je problem što nemamo taj dokument, jer godinama unazad ne znamo kako da definišemo zvanja i nivoe obrazovanja. Recimo, ne zna se da li je u nekoj struci pređašnji sedmi stepen sada "bečelor" ili "master". Onda to komplikuje i konkurisanje za posao i biranje kandidata - objašnjava Dragan Đukić, direktor sektora za zapošljavanje Nacionalne službe zapošljavanja.

Da NOK hitno treba da bude donet, jer se na njega čega od 2003. godine, slaže se i prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. On kaže kako smo jedina zemlja koja nema ovaj važni dokument.

- Država mora da zna koje kadrove školuje i za šta raspisuje konkurse. Ako je neko sajdžija ili fizičar, svejedno, mora da se zna šta je učio tokom školovanja i šta sve ume da radi. A najvažnije je da taj dokument uskladimo sa evropskim, kako bi naši đaci, gde god da odu, mogli da pokažu šta su učili i za šta su kvalifikovani - kaže prof. Kovačević.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje napravio je svoj predlog još pre dve godine, ali se potom ispostavilo da nisu nadležni, pa se od njega odustalo.

(Izvor: Novosti / Foto: bg.ac.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA