KRV I HAOS: Tuča pristalica i protivnika ukrajinske vlasti na Krimu, ima žrtava (VIDEO)

Protivnici vlasti u Kijevu čiji učesnici nose zastave Krima i Rusije uzvikuju "Odbranićemo Krim", "Rusija, Rusija", dok učesnici drugog mitinga - među kojima je mnogo pristalica nepriznatog parlamenta "medžlis" krimskih Tatara, uzvikuju "Krim nije Rusija", "Ukrajina, Ukrajina" i "Alahu ekber"

  • 19

Kod zgrade Vrhovnog sovjeta Krima u Simferopolju izbio je sukob između pristalica i protivnika nove ukrajinske vlasti, javila je ruska agencija RIA Novosti, dodajući da u tuči ima nekoliko povređenih sa okrvavljenim licima.

Na jednom mitingu učestvuju stanovnici Krima koji od utorka zahtevaju od rukovodstva da ne priznaju novu državnu ukrajinsku vlast, a na drugom predstavnici krimskih Tatara, koji podržavaju smenu vlasti u Ukrajini.

Jedna osoba koja je učestvovala u protestima preminula je od posledica srčanog udara, objavio je portal rt.com.  Agencija Interfaks izveštava da je u sukobima povređeno najmanje 20 ljudi.  Izveštač agencije Itar tas navodi i da se u blizini Vrhovnog sovjeta Krima dogodila eksplozija, ne navodeći da li je tom prilikom neko povređen.

S druge strane, pojavila se i informacija da je u sukobima nastradala još jedna osoba koja je pregažena u stampedu. Ipak, tu informaciju niko od zvaničnika nije potvrdio.

RIA Novosti navode da su pripadnici policije sa teškoćama kontrolisali situaciju kod zgrade parlamenta, gde se okupilo približno nekoliko stotina protivnika nove vlasti kao i najmanje 2.000 krimskih Tatara, dok je Itar-Tas s, u međuvremenu, javio da su se pripadnici milicije povukli od zgrade parlamenta.

Ruska državna agencija javila je da kod zgrade skupštine Autonomne Republike Krim u Simferopolju oštro sukobljavanje učesnika dva mitinga traje već nekoliko sati i da ih je u početku delio malobrojni kordon policije.

Protivnici vlasti u Kijevu čiji učesnici nose zastave Krima i Rusije uzvikuju "Odbranićemo Krim", "Rusija, Rusija". 

Učesnici drugog mitinga - među kojima je mnogo pristalica nepriznatog parlamenta "medžlis" krimskih Tatara, uzvikuju "Krim nije Rusija", "Ukrajina, Ukrajina" i "Alahu ekber".

Prema izjavi predstavnika organizacije "Rusko jedinstvo" Sergeja Aksjonova, "ljudi su se okupili da zaštite svoju istoriju, svoj jezik i svoju kulturu".

Za to vreme, u skupštini se rešava pitanje o održavanju sednice krimskog parlamenta, koje se kategorički protivi lider mitinga krimskih Tatara Rifat Čubarov, navodi Itar-Tass.

Sa formiranjem bivšeg SSSR-a 1922. godine Krim je bio autonomna republika u sastavu ruske socijalističke federativne republike RSFSR, a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretar Komunističke partije (KPSS) Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici (USSR).

Približno 200.000 krimskih Tatara je na osnovu odluke Državnog komiteta za odbranu SSSR-a iz 1944. godine po ukazu Josifa Visarionoviča Staljina bilo deportovano pod optužbom za izdaju u zemlje Srednje Azije, pretežno u Uzbekistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Kirgistan.

Po istom ukazu sa Krima su deportovani i mnogobrojni Jermeni, Bugari i Grci.

Povratak Tatara na poluostrvo započeo je 1989 i ima ih više od 250.000 od približno dva miliona stanovnika na Krimu.

Pogledajte sukobe:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    26. februar 2014 | 15:08

    Čekaj malo tko to sada cjepa ukrajinu, amerika ili rusija??? To što u krimu živi više rusa nego ukrajinaca ne znači da je to ruska zemlja pa da oni rade šta hoće, vi kao da ništa niste naučili od Slobe i oluje 95 koju je prouzrokovao!??Apsolutno cijeli svijet treba biti uz ukrajince da očuvaju svoju zemlju koja prema njihovoj volji koju su pokazali treba ući u EU i zauvijek se riješiti rusije kao mi hrvati velike srbije, nema slobode bez borbe!!!

  • @Team

    26. februar 2014 | 14:43

    Posto su Tatari manjina u Krimu treba da prihvate zajedno sa vecinom nezavisnost Krima.Drugog resenja nema.Ili da se Ukrajina vrati na onom stanju dok je bio Janukovich na vlasti.

  • РЗ

    26. februar 2014 | 15:52

    Мало је чудно да бивши Срби немају снаге да се окрену мало око себе. Да имају зачас би схватили бесмисао мржње јер би схватили да поново убијају брата због туђих интереса. Бојим се да ни у Украјини рјешење неће моћи да се нађе без војничке чизме. Татарима је вријеме да пакују кофере, или узму послењи намаз. Овдје разум неће одлучивати.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA