Jednu kuću u Srbiji traže 52 naslednika

Rok za predaju zahteva za restituciju ističe 3. marta, a do sada je predato više od 55.000 zahteva

  • 0

Rok za predaju zahteva za restituciju ističe 3. marta, a do sada je predato više od 55.000 zahteva!

Ima slučajeva i da 50 naslednika traže istu nekretninu, piše novosadski "Dnevnik".

- Neki su identifikovali da se imovina vodila i na supružnike pa su, da ne bi gubili pravo na njihov deo, podnosili dopune zahteva. Uglavnom se u jednom predmetu javlja više naslednika, a imamo i slučajeva gde je iza jednog vlasnika ostalo njih 50 - kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Antić navodi kao primer da u jednom predmetu, jedna porodica koja sada broji 52 člana, potražuje četiri placa u Beogradu. Od kuća koje su bile na tim placevima u životu je jedna ali je koristi neko drugi, ne članovi te porodice.

- Važno je da se preda zahtev s minimalnom dokumentacijom, koja podrazumeva akt o oduzimnju ili neki drugi iz kojeg se vidi na osnovu čega je imovina otuđena. Svako podnosi zahtev u odnosu na lice koje je bilo vlasnik, odnosno kome je imovina oduzeta. Podnose ga svi koji imaju pravo da naslede tu imovinu po Zakonu o restituciji. Ključno je da građani znaju da ne moraju sada da predaju ostalu dokumentaciju, nego to mogu uraditi naknadno. Ne treba da čekaju da ih Agencija za restituciju o tome obavesti nego mogu krenuti u prikupljanje papira čim dobiju potvrdu da su predali zahtev. Treba da naprave podnesak i direktno odnesu dopunske dokumente ili ih pošalju preporučenim pošiljkom. Samo je predavanje zahteva i osnovnog akta obavezno da se uradi do 3. marta - kaže Antić.

Među 55.000 zahteva najviše je onih koji se tiču zemljišta, a najveći broj se odnosi na Vojvodinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA