Na Krimu zarobljen specijalni izaslanik Ban Ki Muna?

Specijalni predstavnik UN za Krim, Robert Seri, bio je primoran da napusti misiju u regionu nakon što su ga zaustavile naoružane osobe i pošto je utočište našao u kafiću u Simferopolju

  • 7

Naoružani muškarci zarobili su danas Roberta Serija, specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna na Krimu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova.

Prema rečima portparolke Ministarstva, Serija su zarobili u Simferpolju, preneo je Rojters.

Specijalni predstavnik UN za Krim Robert Seri bio je primoran da napusti misiju u regionu nakon što su ga zaustavile naoružane osobe i pošto je utočište našao u kafiću u Simferopolju, rekao je novinar britanske televizijske stanice ITN Džejms Mejts. Prema njegovim rečima, Serija je u kafiću blokirala masa proruski orijentisanih osoba.

- Pošto se Seri saglasio da okonča svoju diplomatsku misiju, policija ga je otpratila do automobila i potom na aerodrom - rekao je Mejts.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da su naoružane osobe na Krimu zarobile Serija, što je negirao zamenik generalnog sekretara UN Jan Elijason.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne sile vršile su danas u Parizu pritisak na Rusiju da otpočne dijalog sa novom vladom u Ukrajini kako bi se pronašao izlaz iz krize na ukrajinskom poluostrvu Krimu.

Američki državni sekretar Džon Keri je, u kratkom razgovoru na marginama međunarodnog sastanka o Libanu danas u Parizu, pozvao ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da direktno pregovora sa novim ukrajinskim šefom diplomatije, saopštili su američki zvaničnici, a prenosi AFP.

Keri, koji sa Lavrovom blisko sarađuje po pitanju Sirije, kratko je razgovarao sa njim posle sličnih razgovora u kojima su učestvovali, ranije danas u francuskoj prestonici, ministri spoljnih poslova Britanije, Francuske i Nemačke, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

- Državni sekretar je pozvao na direktne pregovore između Rusije i Ukrajine. Oni (Keri i Lavrov) će se sastati ponovo za oko sat kako bi nastavili sa razgovorima - rekao je isti zvaničnik.

Keri i Lavrov su se danas prvi put sastali otkako je promoskovska vlada u Ukrajini oborena, navodi francuska agencija.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja je, takođe, danas boravio u Parizu i ranije je izjavio da želi da direktno pregovara sa Lavrovom.

Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Asošijeted pres, prvom otkako je preuzeo mesto šefa ukrajinske vlade, da Krim mora da ostane deo Ukrajine, ali da mogu da mu se pocećaju ovlašćenja.

Jecenjuk je rekao da treba formirati specijalni tim da bi se "razmotrilo kakvu vrstu dodatne autonomije Republika Krim može da dobije".

On je okrivio ruskog predsednika Vladimira Putina za izazivanje jedne od najvećih međunarodnih kriza u Evropi od završetka hladnog rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veky

    5. mart 2014 | 20:51

    Koja crna nova vlada, ta vlada je samu sebe izabrala, sa kim tu da se razgovara ???

  • Aca

    5. mart 2014 | 20:24

    Hvala bogu da mi srbi nismo krivi i za ukrajinsku krizu

  • Русија

    6. mart 2014 | 02:58

    Nije mu to Srbija da rade sta hoce i prosipaju svoju laznu demokratiju i ljudska prava....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA