Krim se priprema za pripajanje Rusiji

- Krim će biti spreman da počne sa upotrebom ruskog zakona nekoliko meseci posle referenduma, a krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju - rekao je krimski premijer Aksionov

  • 5

Pripreme za pripajanje Krima, crnomorskog poluostrva na jugu Ukrajine, Rusiji već su počele, izjavio je danas krimski premijer Sergej Aksionov, javlja "Glas Rusije".

Referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine i pripajanju Rusiji biće održan 16. marta.

- Krim će biti spreman da počne sa upotrebom ruskog zakona nekoliko meseci posle referenduma, a krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju - rekao je Aksionov za RIA Novosti.

Očekuje se da će na referendumu na Krimu, gde etnički Rusi čine oko 60 odsto stanovništva, većina glasati sa otcepljenje, čime će se stvoriti uslovi da Moskva pripoji tu oblast svojoj teritoriji. Aksionov je, takođe, obećao da ukrajinski više neće biti zvanični jezik ako se Krim pripoji Rusiji.

- Mi svakodnevno koristimo dva jezika -ruski i krimsko-tatarski. Izvesno je da će republika Krim imati dva jezika - istakao je Aksionov.

Oko 15 odsto od ukupno dva miliona stanovnika su etnički Tatari i oni uglavnom podržavaju režim u Kijevu. Aksionov je obećao da će tatarskoj zajednici biti garantovane visoke političke funkcije u novoj krimskoj vladi. Krimski parlament je prošlog meseca izglasao Aksionova, koji je bio lider jedne krimske proruske partije, za premijera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA