JEZIVO: Pogledajte narkomane koji se raspadaju od droge (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

Kosrisnici kristal meta prepoznatljivi su po ubrzanom starenju. Konzumiranje metamfetamina stvara ožiljke na koži, a u novostvorenoj "šupljini" se nakuplja gnoj stvarajući apscese, takozvane čireve

  • 11

Metamfetamin, poznatiji kao kristal met, je droga koja se lako sintetizuje i brzo izaziva zavisnost, što dovodi do češćeg uzimanja droge i povećavanja doze. Japanski hemičar, Akira Ogata, prvi je sintetizovao metamfetamin u kristalnu formu 1919. godine. Danas je to jedna od jeftinijih droga.

Koristi se u medicinske svrhe, ali je njegova terapijska upotreba strogo ograničena. Metamfetamin hidrohlorid je odobren medikament, pod nazivom Dezoksin, koji se isključivo pod lekarskim nadzorom koristi u lečenju gojaznosti, ali i kod izraženog poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Svaka ilegalna kupovina kristal meta i nekontrolisano konzumiranje, izaziva zastrašujuće posledice. Njegovi efekti su jači nego kod kokaina i karakteristični su po veoma dugom dejstvu.

Metamfetamin oslobađa velike količine neurotransmitera dopamina, supstance koju proizvodi organizam, a iz koje se sintetiše adrenalin. Oslobađanje dopamina stimuliše moždane ćelije, podižući raspoloženje. Međutim, metamfetamin vremenom prouzrokuje smanjenje nivoa dopamina, što dovodi do oštećenja nervnih završetaka.

Metamfetamin se uzima oralno, ušmrkavanjem, intravenozno ili pušenjem. Odmah posle pušenja ili ubrizgavanja korisnik doživljava intenzivno uzbuđenje koje se naziva "fleš" i koje traje samo nekoliko minuta, a smatra se izuzetno prijatnim. Ušmrkavanje ili oralno uzimanje stvaraju euforiju, ali ona nije toliko intenzivna.

Metamfetamin izaziva ubrzano lupanje srca i povišen krvni pritisak, što moze dovesti do trajnog oštećenja krvnih sudova mozga, pa i do moždanog udara. Ostali efekti metamfetamina su respiratorni problemi, ekstremna anoreksija, kolaps kardiovaskularnog sistema i smrt.

Aktivnosti centralnog nervnog sistema izazvane uzimanjem i malih količina metamfetamina, uključuju povećanu budnost, smanjeni apetit, razdražljivost, drhtavicu, anksioznost, paranoju i agresivnost.

Kosrisnici ove droge prepoznatljivi su po ubrzanom starenju. Konzumiranje metamfetamina stvara ožiljke na koži, a u novostvorenoj "šupljini" se nakuplja gnoj stvarajući apscese, takozvane čireve. Kod teških zavisnika dolazi do oštećenja zuba i lezije kože.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • King

    13. mart 2014 | 15:43

    Boze ne daj...

  • Psihodelija

    13. mart 2014 | 15:46

    Pa pinkmen se povukao, mr white poginuo... Nije ni cudo sto se raspadaju, cistoca je sigurno ispod 70%

  • anti antifa

    13. mart 2014 | 15:58

    И после су на народној грбачи да се лече.Метак

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA