Stranke potrošile 13 miliona evra za oglašavanje na TV i bilbordima

Stranke su za oglašavanje na TV stanicama nacionalnih emitera potrošile između 10 i 11 miliona evra. Trošilo se i na oglašavanje bilbordima, a u Beogradu taj izdatak iznosio je 2,2 miliona evra

  • 9

Političke stranke u Srbiji su tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore potrošile oko 13 miliona evra za oglašavanje na bilbordima i televizijskim stanicama nacionalnih emitera, kao i na Studiju B, pokazao je Monitoring finansiranja izborne kampanje "Transparentnost Srbija".

Programski direktor "Transparentnosti", Nemanja Nenadić, rekao je da su stranke za oglašavanje na TV stanicama nacionalnih emitera potrošile između 10 i 11 miliona evra.

Najviše je potrošila SNS, oko četiri miliona evra, što je 41 odsto od ukupnog oglašavanja te vrste. Druga je koalicija okupljena oko socijalista, koju je kampanja na navedenim TV stanicama koštala više 1,5 miliona evra, što je 16 odsto sredstava koja su ukupno uložena u oglašavanje.

Zanimljivo je i da su dve stranke koje nisu uspele da pređu cenzus, ni na parlamentarnim ni na beogradskim izborima (URS i LDP), imale kampanju vredniju od milion evra. Kako je rekao Nenadić, u ukupnom kolaču oglašavanja URS i LDP imaju više udela, odnosno 12 i 10 odsto, nego što su osvojile glasova na izborima.

Drugi po redu troškovi kampanje, predstavlja oglašavanje bilbordima, za šta su u Beogradu sve stranke ukupno potrošile 2,2 miliona evra.

- TV oglašavanje ubedljivo je najskuplji vid oglašavanja. Što se tiče biborda, na početku kampanje politički su bili zastupljeni oko 30 odsto, a kasnije i više od 70 odsto - rekao je Nenadić i dodao da će posle izbora partije dobiti oko sedam miliona evra od države, u zavisnosti od broja osvojenih glasova.

Direktor "Transparentnosti", Vladimir Goati, ocenio je da su 10. po redu parlamentarni izbori u Srbiji bili fer i slobodni, baš kao i svaki posle 2000. godine. On je istakao da nije dobro što niko do sada nije pravosnažno osuđen za krivična dela navedena u zakonima o finansiranju političkih partija.

- Na osnovu toga neko bi mislio da je ovo najčistija sfera. Izbori su izrazito skupa, ali neophodna institucija i bez njih demokratije ne može da bude - rekao je Goati i dodao da izbori, sami po sebi nisu vrednost i da ne bi moglo da se kaže "što više izbora, to je više demokratije".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Edis Pazarac

    21. mart 2014 | 13:49

    A kad treba nekom bolesnom detetu 0,5 ili 1 milion € da bi mu se spasio život država nema para.Bruka

  • Ivana

    21. mart 2014 | 14:36

    Da li smo mi, narod, stoka pa da politicari iznose i trose ovolike sume novca na izbore,putovanja,njehove plate i penzije, a da narod prezivljava sa 20000 dinara mesecno.to je realna mesecna plata.niko koga znam nema prosecna primanja po vladinoj racunici,mada bi zaista bilo lepo kad bi i u stvarnosti imali 50000 dinara mesecno..mislim da ce uskoro i da nam uvedu restrikcije ko ima vis od 1 deteta..posto je danasnja porodica troclana a ne cetvoroclana..da..tako da oni trose milione a ljudi nemaju za hleb.bolesna deca umiru jer im treba par hiljada evra za uzlecenje..koliko vredi zivot?

  • Lola

    21. mart 2014 | 13:53

    Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA