RUSKI NEKROPOLJ: U Beogradu se obnavlja najveće rusko groblje van Rusije! (FOTO)

Ruski nekropolj će biti groblje koje će zauzimati najveću površinu izvan Rusije, a nalazi se na Novom groblju. Sastoji se iz tri celine: Memorijalnog spomenika "Ruske slave", Iverske kapele i parcele koja se ima 775 zagrobnih mesta. Na ovom grobu već počivaju mnogi poznati Rusi

  • 3

RUSKO GROBLJE U BEOGRADU PONOVO DOBIJA IZGLED KAKAV ZASLUŽUJE!

Sporazum o rekonstrukciji Ruskog nekropolja između Fondacije za obnavljanje, podršku i očuvanje kompleksa istorijsko istorijsko-memorijalnih spomenika u Republici Srbiji " Ruski Nekropolj" iz Beograda i Fondacije za podršku, obnavljanje i očuvanje kompleksa istorijsko istorijsko-memorijalnih spomenika "Ruski Nekropolj u Beogradu" iz Moskve, potpisan je danas u 12 časova u Beogradu, u hotelu " Metropol Palace".

Sporazum su u ime Srbije potpisali Nenad Popović, predsednik Počasnog saveta i Dušan Žarković, predsednik Upravnog odbora. S ruske strane, potpis na sporazum stavili su Konstantin Kosačov i Valerij Rjazanskij, takođe predsednici Počasnog saveta i Upravog odbora. Saradnja ovih fondacija traje od 2010. godine, a cilj je da se projekat završi upravo u ovoj godini, koja simbolizuje stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata.

Ruski nekropolj će biti groblje koje će zauzimati najveću površinu izvan Rusije, a nalazi se na beogradskom Novom groblju. Sastoji se iz tri celine: Memorijalnog spomenika "Ruske slave", Iverske kapele i parcele koja se ima 775 zagrobnih mesta.

- Za vreme Prvog svetskog rata, Rusija je prolazila kroz težak period, ratujući s dve velike sile: Nemačkom i Austro-Ugarskom. Nakon jednog veka, Srbija i Rusija obnavljaju spomenik koji svedoči o velikom prijateljstvu. Na ovaj način odajemo počast vojnicima koji su davali svoje živote i obnavljamo svest o tome ko smo kao nacija i ko su nam prijatelji - rekao je Nenad Popović.

Pored brojnih ruskih vojnika, postoje brojni poznati Rusi koji su sahranjeni na "Ruskom nekropolju". Motropolit Antonije Hrapovicki - jedan od najistaknutijih teologa 19. veka, Mihail Rodzianko - veliki političar, Nikolaj Krasnov - akademik i arhitekta, Nina Kirsanova - balerina, samo su neki od čuvenih imena Rusa čija su tela položena u Beogradu.

Na pitanje novinara Telegrafa da li će u budućnosti postojati slični projekti i koliko će Rusija sarađivati sa Srbijom, Kosačov je rekao:

- Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i radujem se tome. Želeo bih da ovakve projekte proširimo i van Rusije, jer ima mnogo mesta na kojima su sahranjeni naši ljudi.

Obnova nekropolja trebalo bi da bude završena do 1. avgusta ove godine.

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stara garda

    5. maj 2014 | 17:11

    Slava Rusiji!

  • CCCC

    5. maj 2014 | 18:28

    Trošite sredstva za te gluposti a lekova nema za decu.Koliko ce se za to potrošiti moglo bi se nekoliko dece odvesti u inostranstvo na lecenje dok u Srbini cekaju da umru.Sto hranite kravu koja ne daje mleko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA