OVUDA JE ŠETAO GENIJE: Hodajte Teslinim stopama po Beogradu! (FOTO)

Kako bismo osetili draž vremena u kojem je živeo naš najveći naučnik, organizovan je turistički obilazak grada koji uključuje sve destinacije koje je ovaj naučnik obišao za vreme jedine posete Beogradu, davne 1892. godine

  • 21

Od 24. juna u redovnu ponudu turističkih razgledanja biće uključen obilazak grada kojim je omogućeno svim Beograđanima i gostima Beograda da posete sve znamenitosti koje je obišao Nikola Tesla prilikom jedine posete našoj prestonici, davne 1892. godine.

Redovna tura trajaće tri sata, a nesvakidašnje putovanje "Putevima Tesle kroz Beograd" kreće posetom Muzeju Nikoli Tesli. U jedinstvenoj instituciji nauke i kulture na svetu, imaćete priliku da pogledate originalna Teslina dokumenta, knjige, časopise, fotografije, urnu s posmrtnim Teslinim ostacima, pa čak i da probate neke od čuvenih Teslinih pronalazaka.

Nakon toga, pešačka tura se nastavlja obilaskom stogodišnjeg kabineta Elektrotehničkog fakulteta koji su ove godine prvi put otvoreni za javnost. Uz stručne vodiče sa ETF-a, posetioci će tokom polučasovne posete moći da obiđu kabinete s uređajima koji u sebi nose Tesline patente, kao i da prisustvuju njihovoj demonstraciji.

Svi posetici će imati priliku da pogledaju izložbu "Teslina vizija Interneta", budući da je Tesla još 1900. u svom projektu "Svetski sistem", govoreći ondašnjim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što danas znamo kao bežični internet, mobilnu telefoniju i GPS.

Izložba autora Lazara Boškovića pokazuje da je čovečanstvo moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija još početkom 20. veka, samo da su investitori heli da ulažu u Tesline vizionarske projekte.

Istraživanje Beograda iz ugla velikog naučnika obuhvata obilazak Starog dvora, Narodnog muzeja i Studentskog trga.

Na kraju pešačke ture, dolazi se u ekskluzivni hotel Skver Najn na Studentskom trgu, gde možete da probate neki od specijaliteta s Teslinog menija ili kompletan ručak po veoma pristupačnoj ceni. Glavna atrakcija iz menija je Teslin čokoladni kolač.

Bogata turistička trasa je samo jedan od načina da se obeleži 120. godišnjica od jedine Tesline posete Beogradu. Svi zainteresovani mogu da krenu "Putevima Tesle kroz Beograd" svakim utorkom u 16 sati i nedeljom u 10 sati.

Ukoliko želite da pošetate trasom kojom je šetao naš veliki genije, za sve informacije se možete obratiti turističkoj agenciji Magelan koja je jedna od članica Klastera puteva kulture koja umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika i čak pet fakulteta.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    18. jun 2014 | 21:23

    Pametan čovek još onomad je znao da u našoj zemlji nema budućnosti.

  • стонога

    19. jun 2014 | 05:43

    Чуј римокатолик опед прди. А попут његовог оца сте клали држећи за браду. И то баш такви као ти залуђени Римом и Ватиканом. Куш бре.

  • Dejan

    19. jun 2014 | 08:58

    Cro cap i ti si bio Srbin samo da znas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA