VELIKA SRAMOTA: Ćošak Radivoja Koraća u Knez Mihailovoj zapišavaju beskućnici! (FOTO)

Ćošak na uglu Knez Mihailove ulice i Obilićevog venca od pre dve godine se zvanično zove po našem čuvenom košarkašu, ali danas predstavlja ruglo i veliku bruku Beograda i Beograđana

  • 17

Zid na koji je postavljena spomen ploča Radivoju Koraću, jednom od najvećih jugoslovenskih košarkaša svih vremena, potpuno je išaran grafitima, a noću služi i kao javni toalet beskućnicima u samom centru Beograda!

Jedva da su prošle dve godine od postavljanja spomen ploče na početku Knez Mihailove ulice, a zid na na koji je ona postavljena u veoma je lošem stanju.

Na samom zidu se nalaze mnogobrojni grafiti i nalepnice, a stub ispred spomen ploče skriva deo oronule fasade koja često ume da posluži kao javni toalet.

Osim nalepnica i grafita, ni okruženje oko spomen ploče nije reprezentativno. Podno spomen ploče se nalazi oštećeni asfalt, a ostatak zida je poprilično oronuo, pa prolaznici često ni ne primete spomen-ploču koja je tu postavljena.

Na obližnjem zidiću i Halo govornicama često se mogu zateći i zaostale limenke piva, flaše vode i drugi otpad.

Sramotni prizor je odraz toga koliko brzo umemo da zaboravimo heroje nekih minulih vremena, kao i koliko nam manjka društvene odgovornosti i obzirnosti.

Građani Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Mladenovca, Pančeva, Rume i Sombora mogu se pohvaliti činjenicom da ulice ovi gradova nose ime legendarnog košarkaškaša.

Radivoje Korać, poznatiji pod nadimkom Žućko, rođen je 1938. u Somboru, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenica kod Sarajeva posle utakmice sa selekcijom BiH. Prvi je sportsita koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

Košarku je počeo da igra 16 godina. S reprezentacijom je osvojio dva evropska srebra i dva na svetskom prvenstvu. FIBA je 1971. godine u njegovu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a u prostorijama OKK Beograd su izložene njegove patike i dres sa brojem 5, koji je zauvek povučen. Predstavljen je i u Kući slavnih međunarodne košarkaške organizacije u Madridu.

Evo trejlera za fantastičan igrani film o ovom neponovljivom košarkašu:

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA