TITO LIČNO: Pogledajte kako se oblačio maršal i šta je nosio u džepovima! (FOTO)

Oko šezdeset predmeta iz Brozovih kofera nalazi se u Kući cveća. Među njima posetioci mogu pronaći mnoge zanimljivosti kao što su polaroid foto-aparati s kojima je Tito stvarao fotografije, tabakere, srebrne rukavice, uniforme, štafete...

  • 73

Izložba pod nazivom "Tito lično" predstavlja najnoviju stalnu postavku u beogradskoj Kući cveća. Građani koji su zainteresovani, mogu doći i videti neke od Brozovih ličnih stvari, kao što su odeća, šeširi, upaljači. Autori postavke su Moma Cvijović i Veselinka Kastratović Ristić.

Plan čitave koncepcije leži u tome da se Broz prikaže kao ličnost, da se publici dočaraju njegove privatne osobine, navike i život van političke scene. Akcenat je stavljen na to da je Tito pored toga što je bio veliki državni zvaničnik, takođe bio i veliki hedonsita i strastveni turista.

Oko šezdeset predmeta iz Brozovih kofera, nalazi se u Kući cveća. Među njima posetioci mogu pronaći mnoge zanimljivosti kao što su polaroid foto-aparati kojim je Tito stvarao fotografije, tabakere, srebrne rukavice, uniforme, štafete i sve ove stvari su u gotovo besprekornom stanju.

Izloženi su takođe neki od poklona koje je Broz dobijao od drugih državnih zvaničnika. Možda najveći utisak ostavljaju ključevi različitih gradova, od kojih samo neki sijaju u vitrinama. 

Izložba se sastoji od pet delova i svi imaju za cilj da prikažu Tita kao kompletnu ličnost, pa su tako segmenti podeljeni na " Hedonizam", " Putovanja", "Susreti", "Druže Tito mi ti se kunemo" i " Čovek sa stilom". Nazivi delova ukazuju na to da je on pored svih političkih obaveza ipak težio uživanju, hedonizmu i svemu onome u čemu uživa svaki običan čovek.

Tako je omogućeno upoznavanje sa njim na jedan potpuno novi način.

U Kući cveća zatekli smo dosta posetioca, a osim naših ljudi, bilo je i stranaca koji su zainteresovano razgledali prostoriju. Gospođa Dragana M., pristala je da nam otkrije svoje utiske, dok je znatiželjno razgledala Brozove svečane uniforme.

- Ovo je zaista nešto novo i drugačije. Imamo prilike da vidimo drugu stranu ovog velikog čoveka i upoznamo ga na novi način. Uživam u ovoj izložbi i nadam se da će biti još sličnih manifestacija- navela je ona za Telegraf.

Broz je kao hedonista uživao u dobrom vinu, bio je strastveni pušač, često je odlazio u lov i voleo je duge šetnje. Važio je za dobro poznatog domaćina koji bi sa svojim gostima i umetnicima ostajao do kasno u noć. Voleo je sport, a bio je veliki ljubitelj šaha i bilijara.

Tito je bio poznat kao svetski putnik, obožavao je putovanja na kojima bi često obilazio bolnice, škole, gradilišta...U slobodno vreme upoznavao bi gradove u kojima bi boravio. Voleo je da proba tradicionalna jela kuhinja raznih kultura. Uživao je u susretima sa običnim narodom koji bi ga pozdravljao sa oduševljenjem, naročito u nesvrstanim zemljama.

Osam gradova u bivšoj Jugoslaviji dobilo je naziv po Brozu, ali su i glavne ulice u svim gradovima takođe nosile njegovo ime. Njegovi portreti su krasili sve učionice, a na javnim trgovima nalazile su se brojne bronzane statue.

Prema sećanjima jednog od Titovih saboraca Milovana Đilasa, Tito je imao poseban stil, ali i protokol. Njegova stolica uvek je bila postavljena u centru, odeću je znao da menja po četiri puta dnevno, prema značenju i utisku koji je želeo da ostavi.

U želji da za Jugoslaviju pronađe bezbedno mesto na političkoj mapi sveta Tito je u periodu od 1945. do 1979. godine posetio 70 zemalja i susreo se sa 250 šefova država. Njegova istrajna spoljnopolitička aktivnost doprinela je da u svetu ugled Jugoslavije bude veći nego što su bile realne mogućnosti države.

Sve ovo i mnogo više, možete videti u Kući cveća i uživati u odličnoj atmosferi dok kupite nova saznanja. Kakav je čovek bio Tito? Kakva je njegova ličnost? Šta je voleo da oblači, a šta ne? Čime se bavio u slobodno vreme? Odgovori čekaju, vaše je samo da odete.

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Biologije

    1. avgust 2014 | 21:21

    Dok je Tito bio živ nije bilo gladnih, sada od gladi ljudi umiru, zbog bolesnih gramzivig kapitalista

  • Ogi BL

    1. avgust 2014 | 23:10

    Ko Titoo je bila uzrecica kad hoces da kazes da si se proveo ko godpodin covjek,ili da si iskulirao.Koji covjek! Kao Srbin imam nekoliko rezervi prema nekim stvarima,ali da smo zivjeli.....eeeee danas mogu da sanjaju tako nesto.Za Jugo pasos ni jedna zemlja na kugli nije trazila nista.Cisti RESPEKT.

  • CH

    1. avgust 2014 | 22:56

    Dok je bio živ Billie smo ponosni jugosloveni putovali gde smo hteli imali smo svetski pasos nije bilo gladi svi su mogli školovat se.svet je plakao na sahrani. A danas sramota pokazat pasos ili ga menjas glad nema lekove nema posla niko ne veruje politicarima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA