Depo će biti rekonstruisan i ostaje na svom mestu

Depo je kulturno-istorijski spomenik i jedan od najstarijih objekata saobraćajne infrastrukture u Beogradu. Kao takav, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. To znači da se nikakvi „ad hok” radovi na ovom objektu, koji je delimično izgoreo, neće izvoditi sve dok Zavod za zaštitu spomenika kulture ne bude dao svoje uslove

  • 0

Vršilac dužnosti generalnog direktora GSP „Beograd” Željko Milković izjavio je povodom pisma koje su zakupci Tržnog centra „Depo” uputili gradonačelniku Beograda Siniši Malom da „razume zahteve, ali da su upućeni na pogrešnu adresu”.

– Depo je kulturno-istorijski spomenik i jedan od najstarijih objekata saobraćajne infrastrukture u Beogradu. Kao takav, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. To znači da se nikakvi „ad hok” radovi na ovom objektu, koji je delimično izgoreo, neće izvoditi sve dok Zavod za zaštitu spomenika kulture ne bude dao svoje uslove i dok ne budemo raspisali javnu nabavku za procenu štete, kao i za projekat obnove Depoa. Gradsko saobraćajno preduzeće je svih ovih dana intenzivno radilo na pripremi javne nabavke i mi ćemo je raspisati u narednih sedam dana. U ovaj posao je bio uključen i Građevinski fakultet kao naša najznačajnija naučna institucija – rekao je Milković.

Prema njegovim rečima, kada bude dobijena procena štete i kada se uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture bude uradio projekat rekonstrukcije, tada „ćemo znati koliko nam je novca potrebno da rekonstruišemo objekat i koliko nam sredstava nedostaje kada se uzme u obzir suma koju ćemo dobiti od osiguravajuće kompanije, a koja nije dovoljna. To je procedura koja je zasnovana na zakonu i ona će tako da bude sprovedena”.

– U međuvremenu, naš zakupac JKP „Gradske pijace” ponudio je zakupcima iz sadašnjeg Tržnog centra „Depo” tezge na drugim gradskim pijacama, uz tromesečno oslobađanje obaveza plaćanja. Dakle, ko želi da radi ima gde da prodaje robu – rekao je Milković i dodao da je Depo spomenik, vlasništvo Grada Beograda i niko privatno, bio direktni ili indirektni zakupac, ne može da odlučuje o tome kako će se on rekonstruisati. Rekonstruisaće se kako kažu stručnjaci i prema zakonu koji reguliše očuvanje spomenika kulture, piše "Beoinfo".

Upravo zato i kažem da razumem zahteve, ali su oni upućeni na pogrešnu adresu. Radimo sve što nalaže zakon i obnavljamo Depo jer je to kulturno-istorijski spomenik. To je i odgovor na špekulacije i nagađanja koja su širena proteklih dana da će na mestu sadašnjeg Depoa biti izgrađen tržni centar. Te koji su širili laži, mogu da uverim da se ništa novo neće graditi na mestu sadašnjeg objekta koji je izgoreo. Depo će ostati na svom mestu i biće rekonstruisan. I ostaće svedočanstvo da je grad Beograd imao javni prevoz mnogo pre mnogih prestonica Evrope. Ovaj posao ima svoju dinamiku, zakonske rokove, a potrebno je da se obezbedi i novac. Nikakvi pritisci ne mogu da ubrzaju ovaj postupak. Dok se Depo ne obnovi, svi zakupci imaju ponuđena rezervna radna mesta – rekao je Milković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA