SVE O VUKU BOJOVIĆU: Ljubitelj životinja, vajar, pisac, novinar, džudista, ekolog...

Beogradski zoo-vrt je radom i zalaganjem vajara Vuka Bojovića postao oaza životinjskog carstva. S preko dve hiljade životinja postao je brend, ne samo Beograda, već i Srbije

  • 4

Vukosav Vuk Bojović, vajar i dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta, preminuo je jutros u 74. godini.

Diplomirao je i magistrirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prvo je bio slobodni umetnik, a zatim profesor u osnovnoj i srednjoj školi. Predavao je i u Višoj trgovačkoj školi u Beogradu, gde je od 1982. do 1986. godine bio direktor.

Uradio je tridesetak bisti, među kojima i biste Veljka Vlahovića, Dragana Kovačevića, Stojana Cerovića, Save Kovačevića...

Na funkciji direktora Beo zoo-vrta bio je od 1. maja 1986. do svoje smrti. Kako je svojevremeno rekao, to mesto tad nikome nije bilo atraktivno, a Bojovića su životinje interesovale još od ranog detinjstva.

Široj javnosti je postao poznat kad je krajem osamdesetih dva puta iz zoo-vrta bežao šimpanza Sami. U poteri po ulicama i krovovima Beograda i ubeđivanju šimpanze da se "preda" najveću ulogu je imao Bojović. Stečenu popularnost je Bojović iskoristio da skrene pažnju na uslove u kojima životinje žive i zatraži pomoć da bi se stanje promenilo.

Bojović je bio oženjen Anđelkom, a za sobom je ostavio sina Luku i ćerku Mariju, takođe slikarku. Sin Nikola ubijen je u aprilu 2013. u blizini Zelenog venca.

Objavio je knjige: "Priče iz zoo-vrta" (1995), "Priče iz zoo-vrta 1" (2005), "Priče iz zoo-vrta 2" (2007) i "Beogradski zoološki vrt" (2010). Koautor je knjige "Kroz Beogradski zoološki vrt" (2005. i 2011. drugo dopunjeno izdanje).

Voleo je da putuje i posetio je centralnu Aziju, daleki sever, Kazahstan, Kirgiziju, Čukotku, Kamčatku, Sibir, Habarovsk, Komsomolsk na Amuru, Mandžuriju i centralne i južne delove Afrike.

Bio je voditelj noćnog programa Radija "S" (1995–1996), autor i voditelj emisija Art televizije: Art zoologija (1996–1999, 164 emisije) i Art boemija (od 1999. godine, više od 700 emisija). Bio je dugogodišnji predsednik Ekološke stranke Zeleni.

Bojović je od 1992. do 1999. godine je bio potpredsednik Džudo saveza Jugoslavije. Osnovao je Veteransku džudo asocijaciju Srbije i bio dugogodišnji predsednik Univerzitetskog džudo kluba "Student".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    17. septembar 2014 | 11:48

    Sada ce na mesto direktora doci neka zivotinja odnosno stoka.

  • Posiden

    17. septembar 2014 | 14:31

    Njegova posledja zelja govori u kakvom ne covecanstvu zivimo, bio je posten i castan ne zasluzenu sudbinu doziveo u zivotu, Pocivaj u miru nek ti je vecna slava BOJOVICU.

  • Lidija

    18. septembar 2014 | 00:02

    Veliki VUCE POCIVAJ SADA U MIRU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA