TELEGRAF NA LICU MESTA: Sve što treba da znate o ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

Na interesantnom i bogatom štandu počasnog gosta možete se upoznati sa istorijom štamparstva u Kini i pogledati zanimljive eksponate: kopije starih rukopisa, makete koje prezentuju tehniku izrade glinenih pokretnih slova, izrezbarene ploče i čajeve

  • 1

Posetili smo 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je svečano otvoren juče. Očekivali smo da će ponedeljak prepodne doneti avetinjski prazne hale, međutim, posetioci su pokazali da su usvojili ovogodišnji slogan sajma "Vreme je za knjigu".

Ukoliko ste odlučili da posetite Sajam, obradovaće vas podatak da su cene ulaznica ostale iste kao i prethodnih godina - 250 je pojedinačna ulaznica, 150 grupna. Ponedeljak i utorak su porodični dani na Beogradskom sajmu, što znači da porodična ulaznica košta 600 dinara.

Očekivano, na ulazu u prostor Sajma dočekuju nas veliki reklamni bilbordi na kojima se smeše lica poznatih spisateljica, međutim, prijatno iznenađenje predstavljaju bilbordi sa slikama kineskih autora, postavljeni na putu za Halu II, gde se nalazi štand Kine, počasnog gosta ovogodišnjeg sajma. Po prvi put u istoriji Sajma štand počasnog gosta izmešten je u Halu II i prostire se na 1000 kvadratnih metara.

Na interesantnom i bogatom štandu počasnog gosta možete se upoznati sa istorijom štamparstva u Kini i pogledati zanimljive eksponate: kopije starih rukopisa, makete koje prezentuju tehniku izrade glinenih pokretnih slova, izrezbarene ploče i čajeve. Tu je i odeljak posvećen srpsko-kineskoj razmeni knjiga - izložena su izdanja kineskih autora prevedena na srpski, kao i srpska izdanja koja su prevođena na kineski. Iznenadiće vas izgled izdanja Andrićevih romana prevedenih na kineski.

Ukoliko vas zanimaju naslovi savremenih kineskih autora, na štandu Geopoetike možete pronaći "Antologiju moderne kineske priče", dok će Ju Hua, jedan od najpoznatijih savremenih kineskih književnika, autor romana "Zapisi o prodavcu krvi" i "Živeti", danas  na ovom štandu od 17.30-18.30 potpisivati knjige i družiti se s čitaocima.

Štand izdavačke kuće Prometej sav je u znaku obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Po promotivnim cenama možete nabaviti naslove iz edicije  "Srbija 1914-1918" koji uključuju srpska pisma iz Prvog svetskog rata, knjigu Miloša Kovića "Gavrilo Princip: dokumenti i sećanja", a tu su i "Srpski ratovi" Bruna Barilija (oca slikarke Milene Pavlović Barili) u kojoj saznajemo kako je ovaj italijanski književnik i novinar doživeo Srbe u Velikom ratu.

Dok razgledamo knjige, ljude i reklamne panoe, pažnju nam privlači mladić koji se kreće između štandova sa velikom sportskom torbom koja mu visi o ramenu. Saznajemo da nije došao pravo sa treninga, već da mu je lakše da kupljene knjige nosi u sportskoj torbi.

-Nekad sam čitao SF i epsku fantastiku, a danas sam više orijentisan na klasike - kratko je odgovorio Relja Damjanović (26) na pitanje kakvu literaturu voli, potom je namestio sportsku torbu koja je već izgledala puna i nastavio da luta pogledom po naslovima poređanim na štandu Vulkana.

Neke stvari se nisu promenile - Vulkan i Laguna i ove godine imaju najupečatljivije štandove na Sajmu knjiga. Šarena izdanja bestselera, knjige za samopomoć, tinejdžerski hitovi, SF i trileri nižu se po štandovima Vulkana ispod plakata sponzora i reklama.

Od radnika na štandu saznajemo da je izuzetno tražena kniga "Šifra Solomon" čiji je autor, Maj Đa, jedan od najplaćenijih i najuspešnijih kineskih pisaca danas, a da se dobro prodaju i Stiven King, Salaman Ruždi i Gijom Muso.

Potražnja za bestselerima je velika, kao i za literaturom namenjenom najmlađim čitaocima. Ipak, manje izdavačke kuće koje imaju kvalitetnu literarnu produkciju računaju na svoju standardnu publiku.

- Dolazim na sajam svake godine zato što tu mogu da nađem neka kapitalna izdanja po nekim prijemčivijim cenama. Ove godine sam video jedno jako lepo izdanje "Čarobnog brega" - kaže Miloš Milojević (26), student književnosti, i dodaje da voli da čita sve što ne vole mladi.

Pošto su nam se radnici na štandu Lagune požalili da su pojedina pića preskupa, odlučili smo da proverimo i kakve su cene u kafićima na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Ukoliko uspete da pronađete mesto u prepunim lokalima, za kafu ćete izdvojiti od 130 do 150 dinara, dok se cene sokova kreću od 140 do 180 dinara. Najjeftiniji je čaj koji možete popiti za 100 dinara, a najskuplja je žestina koja košta i do 200 dinara. Sendviče možete da kupite u Hali I po ceni od 200 do 250 dinara, a ako vam je potrebno nešto jače možete potražiti van hale štand sa roštiljem.

Ukoliko odlučite da posetite 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga, savetujemo vam da izbegnete školski dan (četvrtak, 30. oktobar) zbog gužvi i da iskoristite vreme na Sajmu da zaista uživate u knjigama i druženju s vašim omiljenim autorima.

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M5

    27. oktobar 2014 | 18:05

    Nažalost, ne mogu svi zainteresovani da "skoknu" do Beograda na sajam. Mi ostali moramo da kupujemo po knjižarskim cenama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA