MISTERIJA HOTELA MOSKVA: Ono što se nalazi ispod njega će vas šokirati! (FOTO)

Velelepni hotel na Terazijama krije tajnu malo poznatu široj javnosti. Telegraf vam otkriva šta se nalazi čak dva nivoa ispod čuvene beogradske građevine

  • 30

Hotel "Moskva" poslednjih 106 godina predstavlja jedan od najlepših beogradskih hotela koja je "preživela" oba svetska rata, različite društvene i političke promene, sve vreme noseći zanimljivu priču u srcu svojih temelja.

Naime, na značajnom području Beograda nalaze se jake struje podzemnih voda, koje su u prošlosti predstavljale poseban izazov graditeljima mnogih zgrada u srcu naše prestonice.

Reporter Telegrafa bio je dva nivoa ispod zemlje, u podrumu hotela "Moskva" gde se nalazi čak 5 bunara podzemnih voda, kao i dve pumpe koje sprečavaju njihovo izlivanje.

- Podzemne vode su veoma nepredvidljiv prirodni fenomen i tome mora da se posveti posebna pažnja. S obzirom da je reč o hotelu koja je od polovine prošlog veka pod zaštitom države kao kulturno-istorijski spomenik, vodimo računa o svakom detalju, a posebno o podzemnim vodama koje postoje na ovom prostoru - kaže Milica Šćepanović, marketing i PR menadžer hotela "Moskva".

Iako podizanje nivoa podzemnih voda nikada nije pretilo da ugrozi poslovanje hotela ili goste, na ove bunare montiran je savremeni sistem pumpi koji pretače višak vode u kišnu kanalizaciju i na taj način sprečava njeno izlivanje.

- Značaj ovih pumpi ogleda se u tome što prilikom velikih kiša, nalik na one koje su nas zadesile u maju, sprečavaju da podzemni nivo hotela bude poplavljen što se dešavalo u prošlosti - objašnjava Milan Pantelić, šef tehničke službe.

Po rečima našeg sagovornika, prva pumpa montirana je 1974. godine nakon velikog incidenta kada su podrumske prostorije hotela bile poplavljene u potpunopsti. Nakon toga, sistemu za ispumpavanje podzemnih voda, dodata je još jedna, rezervna pumpa.

- Uvek imate dve pumpe spremne za rad. Jedna radi konstantno, a druga reaguje tek u slučaju da glavna pumpa ne funkcioniše. Na taj način je oformljen poseban bezbednosni sistem, odnosno sistem sa radnom i rezervnom pumpom. Rad pumpi i nivo vode u bunarima se kontroliše nekoliko puta u toku dana - kaže Pantelić.

Pored kontrole nivoa vode u bunarima, zaposleni u ovom hotelu imaju obavezu da sa vremena na vreme čiste filtere pumpi kako ne bi došlo do kvarova s obzirom da podzemne vode u sebi sadrže mnogo prljavštine.

Projektanti su prilikom izgradnje "Moskve" imali u vidu podzemne vode koje su se i tada nalazile ispod Terazija, pa se temelji posebno ojačani.

- Zanimljivo je da su temelji sazidani od cigala, a ne od betona, što znači da bi trebalo da su slabiji. Međutim, posebnom građevinskom tehnikom omogućeno je da hotel stoji čitavih 106 godina bez ikakvog problema u statičkom smislu - dodaje Milan.

Podsećamo da je hotel "Moskva" otvoren 16. januara davne 1908. godine. Ovo je bio projekat koji je finansirala Rusija, pa danas predstavlja jedninu građevinu u Beogradu urađenu u stilu ruske secesije.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bажни четник

    29. oktobar 2014 | 17:22

    Dobro i zašto će nas to šokirati? Bunar...pumpe...voda?! Šta je tu šoksntno? Već sam pomislio da nije možda neko zatvorio psa pa da skoče dušebrižnici ...

  • alex111

    29. oktobar 2014 | 17:24

    Ja sam šokiran i zaprepašćen!

  • Ništa novo

    29. oktobar 2014 | 19:24

    Ovo zna svaki pravi Beograđanin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA