TAKSISTI: Ili dogovor sa državom, ili štrajk! (FOTO)

Više od 4400 taksista i autoprevoznika stupiće u generalni štrajk 3. decembra u Beogradu, ako sa Vladom Srbije ne bude postignut dogovor o njihovim zahtevima među kojima je ogrničenje broja taksi vozila na ulicama, poručili su danas predstavnici četiri sindikata taksista i autoprevoznika Srbije

  • 12

Zbog nagomilanih problema koji se ne rešavaju već dugi niz godina i kako kažu, nespremnosti vlasti, članovi sindikata taksi vozača i autoprevoznika danas su se obratili medijima iznoseći svoje probleme. Ovom prilikom, oni su upozorili na generalni štrajk koji će biti održan 3. decembra u slučaju da njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni.

Kako ističu, do sada su se obraćali za pomoć mnogim gradskim i državnim institucijama koje i nakon dvanaest godina, nisu počele da traže rešenje narušenog poslovnog ambijenta auto-taksi prevoznika.

Zahtevi koji su izneti na današnjoj konferenciji odnose se prvenstveno na izradu Zakona o taksi prevozu kojim bi trebalo da se reguliše porast broja taksi vozila na ulicama i nastanak haosa u oblasti cena. Takođe, prema ovom zakonu bi se regulisao i nastanak "divljih taksista".

Drugi problemi odnosi se na uslovni otpis poreskog duga, vraćanje privrednih subjekata svih koji su brisani iz APR-a i otklanjanja posledica sprovedenih brisanja, te formiranje jedinstvenog registra vozača, vozila i krovnih oznaka.

Učesnici konferencije su naglasili da je cilj njihovog namerama da pomognu najpre taksistima i autoprevoznicima, a samim tim i državi Srbiji.

- Mi smo jedini ljudi u Srbiji koji štrajkuju jer žele da pruže rešenje problema i daju novac državi, dok svi ostali od države traže pare. Naše probleme treba ozbiljno shvatiti jer ugrožavaju naše ustavno pravo na rad - Branko Vitorović, STVIAP " Nezavisnost" (Sindikat taksi vozača i autoprevoznika).

Generalni štrajk najavljen je samo u slučaju da nadležni državnim organi ne obrate pažnju na probleme Auto-taksi prevotnika.

- Ukoliko dođe do "simboličkog" štrajka, plašim se da bi mogao da stekne velike razmere jer su ovi problemi aktuelčni u svim gradovima, a ne samo u Beogradu - Aleksandar Bjelić, SATUS (Savez taksi udruženja Srbije).

Iz delatnosti auto-taksi prevoznika:

1. Uslovi otpisa poreskog duga

2. Brisanje iz APR i otklanjanje posledica brisanja

3. Hitno otklanjanje najvećih problema u taksi delatnosti ( nelegalni prevoz, broj vozila, TX tablice, taksi stajališta, tarife, cene , dopunska delatnost, penzioneri, jedinstveni registar vozača, vozila i krovnih oznaka…)

4. Konačno uređenje poslovnog ambijenta za obavljanje delatnosti taksi prevoza ( donošenje Zakona o taksi prevozu)

Iz delatnosti autoprevoznika:

5. Mirovanje poreskog duga

6. Povlačenje iz procedure Nacrta zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju

7. Izmena člana 85. Zakona o privrednim društvima

Zajednički zahtev:

8. Obavezno učešće naših predstavnika u radu radne grupe za izradu ili izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima I svih ostalih zakona u našim delatnostima

Konferenciji su prisustvovali i predsednik Samostalnog sindikata taksi vozača i autoprevoznika Srbije, Bruno Sadik i predsednik Saveza taksi udruženja Srbije, Aleksandar Bjelić, koji su istakli da je neophodno uključiti predstavnike svih sindikata taksista i autoprevoznika Srbije u Radne grupe za izradu zakona iz te delatnosti, posebno Zakona o bezbednosti saobraćaja.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi-6

    20. novembar 2014 | 17:06

    Na kraju će i Vlada da štrajkuje....STRAŠNO.

  • Tihi

    20. novembar 2014 | 17:08

    Broj taksista u Beogradu je blizu cifri od 9000 sto je skoro jednako broju taksija u New York-u, i to je najveci problem .

  • Djordje-Grof "Civijas for ever"Scharm El Shekh

    20. novembar 2014 | 19:53

    neka ih neka strajkuju,jesce oni jos malo i"gloginje"kakvi su lopovi bezobrazni baksuzi prokleti kradu strancima to je strasno! oce sve na guzove puno je takvih parazita u Bekisu treba 3-3500 pravih ispravnih taxista !Svi oni samo naju da kukaju nece porezu da placaju ne uklucuju taksimetre javasluk!Ovi momci rade i rasturaju svaka im cast imaju istu klijentelu iz inostranstva telefon se sve zavrsi itd ali su realni u ceni imaju bolja i luksuznija auta/legalni Taxi's vozni par je 15 godina star uzasno prlavi a vlasnici da im orah ne uzmes iz ruke,a smrde na znoj jadno,bedno,zalosno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA